Το αλφάβητο των λεκέδων

Λάδια αυτοκινήτου

Πρώτα τοποθετήστε κάποιο απορροφητικό υλικό κάτω από το ύφασμα. Αρχικά αντιμετωπίστε τον λεκέ με οινόπνευμα και έπειτα με τερεβινθέλαιο. Αφού δράσει, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ταμπονάροντάς την πάνω στον λεκέ. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τερεβινθέλαιο μέχρι να μην περνάει άλλο λάδι στο υλικό που βρίσκεται από κάτω. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό και νερό πάνω στο σημείο και αφαιρέστε ταμπονάροντας τον λεκέ με προσοχή. Ξεπλύνετε το ύφασμα καλά και πλύνετέ το στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες. Επαναλάβετε τη διαδικασία για επίμονους λεκέδες.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Βρεφικές τροφές

Όταν μετά το γεύμα όλα σας θυμίζουν πεδίο μάχης, μην αποθαρρύνεστε!
Μουλιάστε τα υφάσματα για τουλάχιστον 2 ώρες σε ζεστή σαπουνάδα και πλύντε τα, στη συνέχεια, όπως συστήνεται στην ετικέτα οδηγιών φροντίδας.

Μπίρα

Ο λυκίσκος και η βύνη εξαφανίζονται ακόμα και χωρίς τη χρήση καθαριστικού λεκέδων αν ξεβγάλετε αμέσως τον λεκέ μπίρας με ζεστό νερό. Τρίψτε σε ζεστό νερό με αραιωμένο ξύδι πριν την πλύση για να ξεφορτωθείτε τους ξηρούς λεκέδες. Για τους παλιούς λεκέδες, πρώτα μουλιάστε τα υφάσματα σε μικρή ποσότητα γλυκερίνης. Οι λεκέδες από μπίρα συχνά εξαφανίζονται εντελώς μετά την πρώτη πλύση. Όπως ξεφορτώνεστε τον πονοκέφαλο μετά από ένα ξενύχτι πίνοντας νερό, έτσι εξαφανίζεται και ο λεκές από μπίρα χρησιμοποιώντας μεταλλικό νερό.

Αίμα

Αν δείτε αίμα, χορηγήστε τις εξής πρώτες βοήθειες: Ξεπλύνετε αμέσως με κρύο νερό και έπειτα μουλιάστε τα ρούχα σε αλατισμένο νερό. Κάποια αραιωμένα διαλύματα αμμωνίας καταπολεμούν τους παλιούς λεκέδες – για όλους τους τύπους αίματος.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Σημάδια καψίματος

Αν βρεθήκατε σε σημείο με πληθώρα από σπίθες, εξαλείψτε τον λεκέ με ένα ελαφρύ, ζεστό διάλυμα ξυδιού περιεκτικότητας περίπου 10%. Μπορείτε στη συνέχεια να λευκάνετε μερικά ρούχα με υπεροξείδιο του υδρογόνου (κάντε μια δοκιμή προηγουμένως) ή με χλωρίνη.

Βούτυρο

Το βούτυρο είναι ένα πρακτικό καθαριστικό λεκέδων για όλα τα γούστα. Είναι εύκολο να το απομακρύνετε και ακόμα μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε επίμονα λίπη, πίσσα και λεκέδες από ρετσίνι. Απλώστε μια μικρή ποσότητα βουτύρου πάνω σε αυτούς τους λεκέδες. Μετά τη δράση του μπορείτε να ξύσετε τον λεκέ και να τον εξαφανίσετε ταμπονάροντας βενζίνη ή σπρέι αφαίρεσης λεκέδων.

Κονιάκ

Προτού αυτό το οινοπνευματώδες ποτό που έχει ως βάση του το κρασί καταστρέψει τη διάθεσή σας, αντιμετωπίστε τα ίχνη του πάνω στα ρούχα σας πρώτα με χλιαρό νερό και έπειτα με κάποιο υγρό απορρυπαντικό και νερό.

Κόκα-κόλα

Οι φρέσκοι λεκέδες από το σκουρόχρωμο αυτό αναψυκτικό συνήθως φεύγουν με την πρώτη πλύση. Αν οι λεκέδες είναι παλιοί, χρησιμοποιήστε πρώτα μια ήπια σκόνη πλυσίματος στον λεκέ και μετά μεταλλικό νερό ως «διαλυτικό».
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Κάρυ

Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το εκλεπτυσμένο αυτό μπαχαρικό θα σας γίνει γρήγορα πραγματικός εφιάλτης. Γι' αυτό θα πρέπει να βάλετε πρώτα χλιαρό νερό πάνω στον λεκέ από κάρυ. Ύστερα τρίψτε το σημείο με γλυκερίνη ή χρησιμοποιήστε κολόνια, οινόπνευμα ή αιθυλική αλκοόλη για ευαίσθητα υφάσματα. Το κάρυ φεύγει εύκολα με χλωρίνη.

Αποσμητικό

Μην αγωνιάτε αν οι ανεπιθύμητοι λεκέδες από το αποσμητικό σας παραμένουν στα ρούχα σας. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζετε αυτούς τους λεκέδες πριν την πλύση τους με τη χρήση 5% κιτρικού οξέος.

Κρόκος αυγού

Ο λεκές από αυγό δεν πρέπει να τριφτεί, αλλά να αλατιστεί. Ύστερα μπορείτε να αφαιρέσετε τον στεγνό λεκέ με μια βούρτσα και να τον ταμπονάρετε με κρύο νερό. Αν ακόμα ο λεκές από το αυγό είναι ορατός, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αραιωμένο διάλυμα αμμωνίας. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Παγωτό

Αν η παγωμένη αυτή λιχουδιά καταλήξει στα ρούχα σας αντί στο στόμα σας, μπορεί να γίνει το ανεπιθύμητο σημάδι του καλοκαιριού. Αρχικά εφαρμόστε στον λεκέ ένα αλκοολούχο μείγμα μαζί με διάλυμα αμμωνίας. Αφαιρέστε τα υπολείμματα με χλιαρό καθαρό νερό.

Φράουλες

Το πιο γλυκό φρούτο δεν θα σας χαλάσει τη διάθεση αν αντιμετωπίσετε τον λεκέ πλένοντάς το πρώτα με χλιαρή σαπουνάδα. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε επίμονους λεκέδες είναι εφαρμόζοντας απευθείας υγρό λευκαντικό.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Χώμα

Αυτά που πραγματικά δημιουργούν τους λεκέδες είναι τα οξείδια του σιδήρου που εμπεριέχονται στο χώμα, και τα οποία κατακάθονται στις ίνες των ρούχων. Αυτές οι χρωστικές ουσίες που δεν διαλύονται στο νερό μπορούν να αφαιρεθούν μόνο μηχανικά.
Γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει πρώτα να βουρτσίσετε πολύ προσεκτικά τα μεγάλα υπολείμματα βρωμιάς, να τα ρουφήξετε με ηλεκτρική σκούπα ή να τα ξεπλύνετε με νερό από την ανάποδη πλευρά. Συνιστάται μια φάση μουλιάσματος στο πλυντήριο ρούχων. Στο στάδιο αυτό, τα ρούχα υποβάλλονται σε τακτική κίνηση διογκώνοντας τις ίνες και συνεπώς διώχνοντας τα λεπτά μόρια βρωμιάς ευκολότερα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφαιρείτε λεκέδες από χώμα το συντομότερο δυνατό, γιατί μπορούν, όπως και η σκουριά, να καταστρέψουν τα χρώματα και τις ίνες των ρούχων αν παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λεκέδες από μπογιά

Ένας λεκές από μπογιά πάνω στα ρούχα σας δεν είναι λόγος για να κατσουφιάζετε και να χάνετε την αισιοδοξία σας. Δεδομένου βέβαια ότι γνωρίζετε για τι είδους χρώμα πρόκειται. Τα υδατοδιαλυτά χρώματα αντιμετωπίζονται καλύτερα χρησιμοποιώντας στερεό ή πράσινο σαπούνι και έπειτα ξεβγάζοντάς τα. Για χρώματα με βάση το λάδι χρησιμοποιήστε τερεβινθέλαιο (καθαριστικό πινέλων) πριν την πλύση. Αυτό μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε για να αφαιρέσετε βερνίκι. Ωστόσο, το ακρυλικό χρώμα απαιτεί πιο αυστηρά μέτρα. Ανακατέψτε οινόπνευμα με λίγες σταγόνες διαλύματος αμμωνίας και ταμπονάρετε τον λεκέ αρκετές φορές πριν από την πλύση.

Λεκέδες από λίπη

Συνήθως αρκεί μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού ή ζεστής σαπουνάδας και μία πλύση στο πλυντήριο. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε υγρό απορρυπαντικό, επειδή περιέχει περισσότερες επιφανειοδραστικές ουσίες από ό,τι το απορρυπαντικό σε σκόνη και συνεπώς αφαιρεί τα λίπη πολύ καλά. Ένας παλιός σπιτικός τρόπος καθαρισμού είναι το αλεύρι πατάτας, το οποίο απορροφά τα λίπη και έπειτα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με μια βούρτσα. Αν ο λεκές επιμένει, μπορεί να βοηθήσει η εφαρμογή π.χ. νερού με σόδα πλυσίματος ή το τρίψιμο με σαπούνι και στη συνέχεια το πλύσιμο με ζεστό νερό, αν αυτό είναι δυνατό. Διαφορετικά, η αιθυλική αλκοόλη, το οινόπνευμα ή το σαπούνι με αλκοόλη μπορούν να είναι επίσης αποτελεσματικά. Οι λεκέδες από λίπη εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται αν τους αντιμετωπίσετε με σπρέι αφαίρεσης λεκέδων που περιέχει βενζίνη. Έπειτα πλύνετε χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό. Ένας δυσάρεστος λεκές από λίπος στις γραβάτες μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώνοντας πάνω του πούδρα ταλκ και πιέζοντάς τον με την άκρη ενός μαχαιριού και αφήνοντάς το να δράσει σε βάθος. Αργότερα τρίψτε τον προσεχτικά με μια μπατονέτα για να εξαφανιστεί.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Μαρκαδόρος

Οι λεκέδες από μαρκαδόρο είναι δύσκολο να αφαιρεθούν (όπως ισχύει και για τους λεκέδες από στυλό διαρκείας), καθώς οι χρωστικές ουσίες παραμένουν επίμονα στα υφάσματα. Το σημαντικό εδώ είναι να διαλύσετε τα χρώματα με οινόπνευμα και τερεβινθέλαιο ή λίγη γλυκερίνη πριν από την πλύση, και αν είναι αναγκαίο, να επαναλάβετε τις πλύσεις αρκετές φορές.

Χυμός φρούτων

Αν η πηγή βιταμινών σας κατέληξε πάνω στα ρούχα σας, πρώτα ρίξτε λίγο μεταλλικό νερό στον λεκέ και στη συνέχεια πλύνετε τα ρούχα κανονικά στο πλυντήριο. Η χρήση μικρής ποσότητας λευκαντικού κατευθείαν πάνω στον λεκέ είναι μια επιπλέον βοήθεια ενάντια στους επίμονους λεκέδες.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Λαχανικά

Συνήθως οι λεκέδες από φρέσκα λαχανικά μπορούν να αφαιρεθούν απλά χρησιμοποιώντας ένα πανί και κρύο νερό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ζεστή σαπουνάδα για τους λεκέδες από ντομάτα και σπανάκι. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε σε πρώτο στάδιο τον λεκέ είναι να χρησιμοποιήσετε ωμές ροδέλες πατάτας. Ωστόσο, αν τα λαχανικά φτάσουν στα ρούχα σας σε συνδυασμό με λίπη, αλεύρι ή κρέμα, απλώστε μια μικρή ποσότητα ήπιου απορρυπαντικού σε σκόνη επάνω στον λεκέ πριν την πλύση. Οι λεκέδες από λαχανικά συνήθως εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείμματα αν τους αντιμετωπίσετε με υγρό λευκαντικό ή καθαριστικό λεκέδων.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Γρασίδι

Το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας, μην απελπιστείτε λοιπόν όταν έρθετε αντιμέτωποι με έναν λεκέ από γρασίδι. Εφόσον, βέβαια, δεν χρησιμοποιήσετε καθόλου νερό στον λεκέ, επειδή αυτό θα κάνει την αφαίρεσή του πιο δύσκολη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αραιωμένο διάλυμα αμμωνίας ή χυμό λεμονιού πάνω στον λεκέ προτού πλύνετε το ρούχο σε ζεστό νερό. Ένα παλιό σπιτικό καθαριστικό βοηθά ενάντια στους παλαιότερους λεκέδες από γρασίδι: Πρώτα βρέξτε το λερωμένο σημείο με ξινόγαλα και έπειτα ξεπλύνετε με φρέσκο γάλα. Σας προτείνουμε ένα μείγμα με ασπράδι αυγού και γλυκερίνη για φανελένια υφάσματα. Και αν ήσαστε έξω στη φύση με το ανοιχτόχρωμο καλοκαιρινό σας φόρεμα, καταπολεμήστε αρχικά τον λεκέ από γρασίδι χρησιμοποιώντας αιθυλική αλκοόλη. Ο λεκές από πράσινο γρασίδι φεύγει γρήγορα όταν αντιμετωπίζεται με κάποιο λευκαντικό. Σε χρωματιστά υφάσματα, μάλλινα και μεταξωτά χρησιμοποιήστε υγρό λευκαντικό που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους. Για λευκά υφάσματα, προσθέστε λίγο καθαριστικό λεκέδων στο απορρυπαντικό.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Ρετσίνι

Αρχικά, τοποθετήστε πάγο στην προβληματική περιοχή. Έτσι θα μπορέσετε να απομακρύνετε τον λεκέ πιο εύκολα και μετά χρησιμοποιήστε οινόπνευμα για να τον εξαφανίσετε. Εναλλακτικά, το αλκοόλ, το σαπούνι με αλκοόλη, το τερεβινθέλαιο ή η αιθυλική αλκοόλη μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τον λεκέ. Απορροφήστε το μείγμα χρησιμοποιώντας στυπόχαρτο. Μαλακώστε πρώτα τους παλιούς λεκέδες από ρετσίνι χρησιμοποιώντας βούτυρο. Έπειτα αφαιρέστε όσο ρετσίνι μπορείτε προσεκτικά με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια ξεπλύνετε το υπόλοιπο με υγρό σαπούνι.

Κρέμα για την επιδερμίδα

Τα ίδια καθαριστικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των λεκέδων από βούτυρο και η ζεστή σαπουνάδα βοηθούν στην αντιμετώπιση των λεκέδων από τις λιπαρές κρέμες για την επιδερμίδα. Ένα επιπρόσθετο λευκαντικό είναι η καλύτερη λύση ενάντια στα υπολείμματα χρώματος. Ακόμα και η βενζίνη βοηθά στην αντιμετώπιση των λεκέδων από κρέμες για την επιδερμίδα, ωστόσο μόνο για τους λεκέδες που βρίσκονται στα ρούχα σας και όχι στην επιδερμίδα σας.

Βατόμουρα

Ο χυμός λεμονιού είναι ένας παλιός και υγιεινός σπιτικός τρόπος καθαρισμού για να ξεφορτωθείτε τους λεκέδες από μούρα.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Μέλι

Αν το νέκταρ από τις μέλισσες λερώσει τα ρούχα σας, πρώτα χρησιμοποιήστε ζεστό νερό. Ύστερα αντιμετωπίστε αυτόν τον γλυκό λεκέ με υγρό απορρυπαντικό.

Χυμός φραγκοστάφυλου

Ο χυμός από κόκκινο ή μαύρο φραγκοστάφυλο συνήθως φεύγει μετά την πρώτη πλύση, όπως συμβαίνει και με όλους τους χυμούς φρούτων. Μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα καθαριστικού λεκέδων στο απορρυπαντικό για τους επίμονους λεκέδες. Εναλλακτικά, μπορείτε να καθαρίσετε τα ρούχα σας με χυμό από λεμόνι, ξύδι ή αλάτι πριν από την πλύση.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Καφές

Αν είχατε βάλει γάλα στον καφέ σας, τότε ταμπονάρετε πρώτα το σημείο με κρύο νερό. Έπειτα ταμπονάρετε ζεστή γλυκερίνη και πλύνετε το ρούχο με ζεστό νερό και, αν είναι αναγκαίο, με πράσινο σαπούνι. Για σκέτο καφέ χωρίς γάλα, πρώτα αντιμετωπίστε τον λεκέ καθαρίζοντάς τον με χλιαρή σαπουνάδα. Για τους παλιούς λεκέδες από καφέ, προσθέστε στη σαπουνάδα μια πρέζα αλάτι και καλύψτε τον λεκέ με γλυκερίνη και κρόκο αυγού. Ξεπλύνετε το μείγμα μετά από μισή ώρα, πρώτα με κρύο και μετά με χλιαρό νερό. Ο λεκές από καφέ μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με υγρό λευκαντικό για χρωματιστά υφάσματα που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους και με καθαριστικό λεκέδων για λευκά.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Κακάο

Το κακάο αποτελείται κυρίως από γάλα και απαιτεί την ίδια αντιμετώπιση όπως και το άσπρο αυτό υγρό που είναι πλούσιο σε ασβέστιο: πρώτα με κρύο και στη συνέχεια με ζεστό νερό. Ποτέ αντιστρόφως, διαφορετικά ο λεκές μπορεί να επιμείνει. Ύστερα μουλιάστε το ρούχο σε αλατισμένο νερό. Αν ακόμα και μετά την πλύση διακρίνετε στίγματα από κακάο, ταμπονάρετε τον λεκέ με ανάλατο νερό μέσα στο οποίο είχατε βράσει πατάτες. Μπορείτε γρήγορα να βοηθηθείτε χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στον λεκέ και αφήνοντάς το να δράσει για περίπου 25 λεπτά.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Τσίχλα

Πρώτα επαναφέρετε την τσίχλα στην αρχική της κατάσταση. Σκληρύνετε την βάζοντάς το ρούχο στον καταψύκτη ή χρησιμοποιώντας παγάκια. Έπειτα, ο λεκές μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με ξύσιμο ή με μια βούρτσα. Επιπλέον, μπορείτε να ενισχύσετε το καθάρισμα με λίγο οινόπνευμα.

Κεράσια

Ο χυμός στυμμένου λεμονιού βοηθά να αντιμετωπίσετε τον δύσκολο κόκκινο λεκέ αυτού του φρούτου. Ο λεκές από κεράσι μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με υγρό λευκαντικό για χρωματιστά που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους και με απορρυπαντικό μαζί με καθαριστικό λεκέδων για τα λευκά.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Κόλλα

Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήστε καλύτερα ξεβαφτικό νυχιών (αλλά όχι σε συνθετικές ίνες όπως το οξικό άλας). Αφότου αφαιρέσετε την κόλλα, πλύνετε το ρούχο όπως συνιστάται στην ετικέτα οδηγιών φροντίδας.

Λεκιασμένος γιακάς

Ο γιακάς είναι το χαρακτηριστικό ενός καλού ντυσίματος. Συνεπώς, κυκλοφορεί στην αγορά απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι σε πρακτικά σωληνάρια για να καθαρίζετε τη συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία χωράνε και στις αποσκευές σας όταν ταξιδεύετε. Εναλλακτικά, το πράσινο σαπούνι είναι πιο οικονομικό και προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Στυλό διαρκείας

Κάντε σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Χρειάζεστε χρόνο και ένα μείγμα από ξύδι και οινόπνευμα για να τον ξεφορτωθείτε.
Σε λευκά υφάσματα προσθέστε χυμό λεμονιού. Ως εναλλακτική λύση βοηθά επίσης και το σπρέι μαλλιών: Ψεκάστε αρκετή ποσότητα και τρίψτε με ένα καθαρό στεγνό πανί. Για τα μάλλινα χρησιμοποιήστε καλύτερα κολόνια ή αλκοολούχο διάλυμα με σαπούνι. Όταν στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο σας όπως συνήθως, ο λεκές θα φύγει. Στα καταστήματα θα βρείτε επίσης ειδικά σκευάσματα που αφαιρούν τους λεκέδες από στυλό διαρκείας.

Οινοπνευματώδη ποτά

Ένας μικρός λεκές από οινοπνευματώδη ποτά δεν είναι κάτι το τραγικό αν τον αντιμετωπίσετε με υγρό υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα, όπως καθαρό ή αραιωμένο οινόπνευμα. Έπειτα, σας προτείνουμε να πλύνετε το ρούχο με ζεστή σαπουνάδα και να το ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Το χλιαρό νερό είναι κατάλληλο για τους λεκέδες σε μάλλινα και μεταξωτά.

Κραγιόν

Αν ξαφνικά δείτε κόκκινους λεκέδες, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Τα πράγματα συνήθως αποκαθίστανται μετά την πρώτη πλύση. Η αφαίρεση των λεκέδων μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν μουσκέψετε τον λεκέ εκ των προτέρων με λάδι ευκαλύπτου ή γλυκερίνη ή αν χρησιμοποιήσετε πρώτα κάποιο σπρέι για λεκέδες ή διαλύτη. Ένα ελαφρώς αραιωμένο διάλυμα αμμωνίας βοηθά στην αφαίρεση επίμονων λεκέδων από κραγιόν.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια ρούχων Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Πικρά λικέρ

Προτού το χωνευτικό ποτό σάς βγάλει νοκ άουτ, ξεφορτωθείτε τα ίχνη του με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζετε και τους λεκέδες από οινοπνευματώδη ποτά, δηλ. πρώτα με οινόπνευμα και στη συνέχεια με ζεστή σαπουνάδα.

Make-up

Τέτοιου είδους λεκέδων μπορούν να αφαιρεθούν από τα υφάσματα σχετικά απλά. Οι λεκέδες από make-up μπορούν να αφαιρεθούν από τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με οινόπνευμα, εφόσον το ύφασμα αντέχει. Σε ρούχα βαμβακερά, λινά, μάλλινα και ρούχα με βισκόζη, μπορεί να βοηθήσει το τρίψιμο με μείγμα από πράσινο σαπούνι, καθώς και η λοσιόν προσώπου. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο.
Επειδή το make-up περιέχει συχνά λιπαρά συστατικά, θα βοηθούσε μια προεργασία για λιπαρούς λεκέδες.

Μαρμελάδα

Αν έρθετε αντιμέτωποι με λεκέ από μαρμελάδα, ένα πανί και ζεστό νερό είναι συνήθως αποτελεσματικά. Για τους επίμονους λεκέδες από μαρμελάδα χρησιμοποιήστε σαπούνι ή μια μικρή ποσότητα οινοπνεύματος με τον ίδιο τρόπο όπως όταν αντιμετωπίζετε τους λεκέδες από φράουλα και θα σας βοηθήσουν να τον απομακρύνετε.

Μαγιονέζα

Η μαγιονέζα μπορεί να αποτελέσει γρήγορα μεγάλο πρόβλημα αν δεν αντιμετωπίσετε σωστά τον λεκέ της. Αρχικά ταμπονάρετε τον λεκέ με χλιαρό νερό ή αφαιρέστε την μεγαλύτερη ποσότητα με ένα μαχαίρι. Ύστερα ταμπονάρετε γλυκερίνη στον λεκέ. Αν ο λεκές παραμένει μετά την επόμενη πλύση, χρησιμοποιήστε αραιωμένο διάλυμα αμμωνίας για να τον απομακρύνετε.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Γάλα

Οι λεκέδες από γάλα στα ρούχα σας δεν αποτελούν πρόβλημα αν πρώτα τους ξεβγάλετε με κρύο νερό και έπειτα πλύνετε το ρούχο σε ζεστό νερό. Τα βελούδινα και μεταξωτά χρειάζονται απλώς χλιαρό νερό.

Βερνίκι νυχιών

Μπορείτε να απομακρύνετε το βερνίκι νυχιών από τα ρούχα σας ταμπονάροντας προσεκτικά ασετόν πάνω στο σημείο. Μετά πλύνετε κανονικά.

Φρούτα

Πρώτα απλώστε ένα καθαριστικό λεκέδων στο σημείο του λεκέ πριν την επόμενη πλύση. Αν ακόμα μπορείτε να διακρίνετε τις βιταμίνες πάνω στα ρούχα σας, ταμπονάρετε το σημείο με οξικό ή κιτρικό οξύ. Μερικοί λεκέδες από φρούτα, όπως για παράδειγμα, οι λεκέδες από ροδάκινα, γίνονται ορατοί μόνο μετά το πλύσιμο και αφαιρούνται αρκετά δύσκολα. Παλιοί λεκέδες από φρούτα συχνά μπορούν να εξαφανιστούν αφού τους μουλιάσετε σε βουτυρόγαλα και σε ελάχιστη ποσότητα από χυμό λεμονιού για μερικές ώρες. Το διάλυμα αμμωνίας και το σαπούνι με αλκοόλη είναι επίσης αποτελεσματικά σε ευαίσθητα υφάσματα. Οι λεκέδες από φρούτα μπορούν να αποχρωματιστούν. Χρησιμοποιήστε υγρό λευκαντικό για χρωματιστά υφάσματα που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους (κατάλληλο επίσης και για μάλλινα και μεταξωτά). Για λευκά υφάσματα, προσθέστε λίγο καθαριστικό λεκέδων στο απορρυπαντικό.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Άρωμα

Τα ίχνη της εκλεπτυσμένης αυτής ευωδιάς «εξαφανίζονται» όταν χρησιμοποιείτε καθαρό οινόπνευμα. Αντίθετα, τα ίχνη του αρώματος μπορούν να καταστρέψουν τα χρώματα στα μεταξωτά. Επιπλέον, οι λεκέδες από αποσμητικό ή άρωμα μπορούν να αντιμετωπιστούν πρώτα με διάλυμα κιτρικού οξέος (με αναλογία 1:5). Μετά πλύνετε κανονικά.

Σκουριά

Οι λεκέδες από καφέ σκουριά συχνά απαιτούν χρονοβόρα αντιμετώπιση. Μπορείτε να καταπολεμήσετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού στα ανοιχτόχρωμα, λιγότερο ευαίσθητα υφάσματα και μάλλινα. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά το ύφασμα. Για σκούρα, ευαίσθητα υφάσματα, χρησιμοποιήστε πρώτα σαπούνι με αλκοόλη προτού χρησιμοποιήσετε τον χυμό λεμονιού. Στο τέλος, ταμπονάρετε λίγο καθαρό οινόπνευμα πάνω στο σημείο. Μια πιο απλή εναλλακτική λύση είναι να αγοράσετε ένα προϊόν αφαίρεσης της σκουριάς από το φαρμακείο. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τη σκουριά αμέσως, επειδή μπορεί να καταστρέψει τα υφάσματα και τις ίνες αν εισχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κόκκινο κρασί

Το λευκό κρασί βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων από κόκκινο κρασί. Το σέρι ή το καθαρό οινόπνευμα απομακρύνουν και αυτά με σίγουρο τρόπο τον λεκέ. Ωστόσο, η καλύτερη λύση ενάντια στον εκλεπτυσμένο χυμό σταφυλιών είναι μια πρέζα αλάτι. Σε κάθε περίπτωση, σάς προτείνουμε να καταπολεμήσετε τον λεκέ το συντομότερο δυνατό. Πριν ενεργοποιήσετε το πλυντήριο, βάλτε λίγο χυμό λεμονιού πάνω στον λεκέ. Αν εξακολουθεί να παραμένει, δοκιμάστε λίγη γλυκερίνη. Τα βελούδινα και τα μεταξωτά δεν αντέχουν το αλάτι ή το λευκό κρασί, άρα χρησιμοποιήστε ινδικό αλεύρι ή αλεύρι πατάτας. Το αραιωμένο διάλυμα αμμωνίας, η αιθυλική αλκοόλη ή το σαπούνι με αλκοόλη βοηθούν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων κόκκινου κρασιού. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί μπορούν να αποχρωματιστούν.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Στάχτη

Αν τρίψετε τον λεκέ από στάχτη, οι πιθανότητες να τον αφαιρέσετε είναι μικρές, επειδή ο μαύρος καπνός διεισδύει ολοένα και πιο βαθιά στο ύφασμα. Αντιθέτως, ταμπονάρετέ τον ελαφρά και φυσήξτε τον πρώτα και έπειτα απλώστε αλεύρι πατάτας ή πριονίδι. Για λευκά υφάσματα που πλένονται σε όλες τις θερμοκρασίες, βάλτε λίγο αλάτι πάνω στον λεκέ. Αν παραμένει ακόμα, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα. Αν χρησιμοποιήσετε όμως σπρέι αφαίρεσης λεκέδων πριν από οτιδήποτε άλλο, αυτό μπορεί να κάνει θαύματα.

Σοκολάτα

Όταν ο γλυκός πειρασμός μετατρέπεται σε δύσκολο πρόβλημα, πρώτα ξύστε προσεκτικά τον λεκέ σοκολάτας με ένα μαχαίρι. Ανακατέψτε οινόπνευμα ή γλυκερίνη με κρόκο αυγού και αφήστε το μείγμα να δράσει πάνω στον καφετί λεκέ. Πρώτα πλύνετε το ύφασμα σε κρύο νερό και έπειτα σε ζεστή σαπουνάδα.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Βερνίκι παπουτσιών

Η χρήση βερνικιού παπουτσιών σε μικρή ποσότητα συμβάλλει στην περιποιημένη σας εμφάνιση, αλλά όχι όταν βρίσκεται πάνω στα ρούχα σας. Το οινόπνευμα βοηθά στην αφαίρεσή του. Χρησιμοποιήστε αδιάλυτο καθαρό οινόπνευμα για λευκά υφάσματα και ανακατέψτε ένα μέρος οινοπνεύματος με δύο μέρη νερού για χρωματιστά υφάσματα. Ένα υγρό απορρυπαντικό ή ένα σπρέι αφαίρεσης λεκέδων με βενζίνη σαν μια πρώτη αντιμετώπιση συχνά αρκεί για αυτόν τον τύπο λεκέ από λίπη. Έπειτα πλύνετε χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό. Μπορείτε να αφαιρέσετε υπολείμματα χρώματος χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό αποχρωματισμού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τα λευκά βαμβακερά.

Λεκέδες από ιδρώτα

Η σκληρή δουλειά γίνεται φανερή δυστυχώς με κιτρινωπούς λεκέδες στα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Το μούλιασμα σε χλιαρό νερό με ξύδι βοηθά στην περίπτωση αυτή. Ύστερα μπορείτε να πλύνετε τα υφάσματα όπως συνήθως.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Μουστάρδα

Να μια συμβουλή που αφαιρεί πραγματικά τη μουστάρδα: Πρώτα αντιμετωπίστε τον λεκέ μουστάρδας με ζεστή σαπουνάδα. Αν είναι ακόμα ορατός, χρησιμοποιήστε νερό και μια ποσότητα διαλύματος αμμωνίας. Αν ούτε και αυτό φανεί αποτελεσματικό, η γλυκερίνη είναι η μόνη λύση. Όμως δεν τη χρησιμοποιούμε σε βελούδινα ή μεταξωτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κολόνια ή μια μικρή ποσότητα ήπιου οινοπνεύματος όπως και με τους λεκέδες μαγιονέζας και κάρυ. Οι λεκέδες μουστάρδας μπορούν να αντιμετωπιστούν επίσης εύκολα με χλωρίνη.

Σπανάκι

Οι φρέσκες πατάτες ταιριάζουν με το σπανάκι. Πιο συγκεκριμένα: Τρίψτε μια ωμή πατάτα πάνω στον λεκέ από σπανάκι, και μετά πλύντε το ρούχο με νερό και σαπούνι.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Βρομιές από τον δρόμο

Εξαφανίστε τα γκρι στίγματα από τα ρούχα σας που αποκτήσατε περπατώντας στον δρόμο χρησιμοποιώντας μια απαλή βούρτσα. Για να βεβαιωθείτε ότι οι λεκέδες θα αφαιρεθούν, βρέξτε τη βούρτσα με λίγο νερό ή λίγη βενζίνη.

Τσάι

Αν το νερό του τσαγιού είναι ακόμα ζεστό, χρησιμοποιήστε το όσο το δυνατόν γρηγορότερα για μια αρχική αντιμετώπιση του λεκέ από τσάι. Το πράσινο σαπούνι και το νερό μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση ή προσθέστε καθαριστικό λεκέδων στο πλυντήριο. Προσοχή: Ελέγξτε τα χρωματιστά υφάσματα ως προς την αντοχή τους! Από την άλλη, για επίμονους λεκέδες σάς προτείνουμε ένα μείγμα γλυκερίνης και κρόκου αυγού, το οποίο πρέπει να ξεπλύνετε μετά από μία ώρα περίπου.
Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με τη λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

Πίσσα

Πρώτα βάλτε βούτυρο πάνω στη μαύρη, παχύρρευστη μάζα μέχρι να διαλυθεί. Όπως και με το ρετσίνι, ο λεκές είναι κολλώδης και για να αφαιρεθούν προσεκτικά τα πρώτα επίμονα ίχνη του πρέπει να έχει δράσει το βούτυρο. Ύστερα πάρτε λίγο οινόπνευμα ή σπρέι αφαίρεσης λεκέδων με βενζίνη και αντιμετωπίστε με αυτόν τον τρόπο τον λεκέ. Απλώστε μια χοντρή χαρτοπετσέτα από κάτω, ώστε το υπόλοιπο να απορροφηθεί. Μια ακόμα «καυτή συμβουλή» είναι να χρησιμοποιήσετε το σίδερο. Τοποθετήστε το σημείο με τον λεκέ ανάμεσα σε πολύ απορροφητικό στυπόχαρτο πριν το σιδερώσετε.

Μελάνι

Ο χυμός λεμονιού ή ακόμα και ο «Διαβολάκος του Λεκέ» έχουν αποδείξει την αξία τους ενάντια στους λεκέδες από μελάνι. Πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με το ξύδι ή με τη ζεστή σαπουνάδα. Πρώτα παρατηρήστε την επίδρασή τους σε κάποιο διακριτικό σημείο στο ύφασμα.

Κέτσαπ

Μπορείτε να αφαιρέσετε τον λεκέ από την κλασική σάλτσα των fast food τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε πλένοντας τον σε χλιαρή σαπουνάδα ή σε νερό με ελάχιστη ποσότητα διαλύματος αμμωνίας. Μπορείτε ακόμα να τον αφαιρέσετε μερικώς πριν τον πλύνετε χρησιμοποιώντας ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό. Η κέτσαπ μπορεί να φύγει εύκολα με λευκαντικό όπως το κάρυ ή η μουστάρδα.

Ούρα

Όπως για όλους τους λεκέδες ισχύουν και εδώ τα ακόλουθα: Αρχικά απορροφήστε από το ύφασμα όσο περισσότερο υγρό είναι δυνατό χωρίς να μεγαλώσετε τον λεκέ. Επιπλέον, εδώ μπορεί να βοηθήσει ένα στρώμα αλατιού ή λίγος χυμός λεμονιού. Στη συνέχεια ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας και ξεπλύνετε το ρούχο με καθαρό, κρύο νερό κι αφήστε τα υπόλοιπα στο πλυντήριο ρούχων σας.
Συνιστάται η χρήση ενός απορρυπαντικού με λευκαντικές ουσίες, αν το επιτρέπει το υλικό και το χρώμα του υφάσματος.

Λεκέδες άγνωστης προέλευσης

Πρέπει πάντα να αντιμετωπίζετε το άγνωστο με προσοχή. Κατανοήστε το πρόβλημα πρώτα αναλύοντας το ύφασμα. Οι κρόκοι αυγών είναι αποτελεσματικοί σε χρωματιστά υφάσματα που μπορούν να πλυθούν. Ξεπλύνετε τον λεκέ αφού μουλιάσετε το ρούχο σε κρύο νερό. Άσπρα λευκασμένα υφάσματα πρέπει πρώτα να ταμπονάρονται με κολόνια ή οινοπνευματώδη ποτά. Έπειτα τρίψτε τον λεκέ με αραιωμένο διάλυμα αμμωνίας και πράσινο σαπούνι ή αφήστε τον να μουλιάσει σε αυτό το διάλυμα όλη νύχτα. Για μάλλινα, χρησιμοποιήστε καλαμποκάλευρο, αλεύρι πατάτας ή ξύδι και άμυλο πατάτας. Θερμάνετε αυτά τα υλικά σε νερό και στη συνέχεια βρέξτε τον λεκέ. Ο λεκές θα εξαφανιστεί μόλις στεγνώσει το διάλυμα. Τρίψτε με λινό πανί βουτηγμένο σε ξύδι πάνω στους λεκέδες στα βελούδινα. Ύστερα ξεπλύνετε το σημείο του λεκέ με καθαρό νερό.

Κερί

Μπορείτε εύκολα να απομακρύνετε με το σίδερο τις ανεπιθύμητες συνέπειες του χαμηλού φωτισμού. Για τα άχρωμα κεριά, αφαιρέστε τον λεκέ ξύνοντας το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων του κεριού. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον λεκέ ανάμεσα σε στυπόχαρτο ή χαρτί κουζίνας, και σιδερώστε σε χαμηλή θερμοκρασία από μέσα προς τα έξω το σημείο με το κερί. Αλλάζετε συχνά τα χαρτιά. Μπορείτε να καταψύξετε τα ρούχα που λερώθηκαν με χρωματιστό κερί, και έπειτα να αφαιρέσετε προσεκτικά το κερί ξύνοντάς το. Αν υπάρχουν ακόμα υπολείμματα χρώματος και μετά από αυτό, αντιμετωπίστε τα όπως και τους λεκέδες από λίπη.

Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί δεν πρέπει να μένει για καιρό πάνω στα ρούχα σας πριν το αφαιρέσετε. Ξεπλύνετέ το αμέσως με ζεστό νερό. Για να απορροφήσει καλύτερα την υγρασία, απλώστε πολύ αλάτι πάνω στον λεκέ. Αυτή η διαδικασία έχει αποδείξει επίσης την αξία της ως αντίδοτο ενάντια στο κόκκινο κρασί.

Οδοντόκρεμα

Αφαιρέστε την οδοντόκρεμα από τα ρούχα σας με τον ίδιο τρόπο όπως την αφαιρείτε και από τα δόντια σας: Απλώς ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό. Έπειτα πλύνετε με όσο πιο καυτό νερό γίνεται.

Ζάχαρη

Το καλύτερο χαρακτηριστικό της ζάχαρης είναι ότι είναι εύκολο να ξεφορτωθείτε τους λεκέδες της. Εφόσον, βέβαια, δράσετε γρήγορα. Η κολλώδης ουσία μπορεί να εξαφανιστεί πολύ εύκολα με ζεστό νερό. Το νερό με λεμόνι είναι ένας αποτελεσματικός βοηθός ενάντια στα χρωματιστά γλυκά.

Τέλειο πλύσιμο ρούχων. Με τη Miele.

Για να επιτυγχάνετε πάντα τέλεια αποτελέσματα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε και το σωστό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Γιατί δεν πλένει κάθε απορρυπαντικό που διατίθεται στο εμπόριο το ίδιο καλά σε όλα τα πλυντήρια. Για τον λόγο αυτόν διατίθενται πλέον απορρυπαντικά Miele, ειδικά για τα πλυντήρια ρούχων της Miele.

Μάθετε περισσότερα

Γνωρίστε τις συσκευές μας TwinDos®

Πετύχετε πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα. Το καινοτόμο σύστημα TwinDos® δοσολογεί ακριβώς τη σωστή ποσότητα ενσωματωμένου απορρυπαντικού, του UltraPhase 1 και 2.

Μάθετε περισσότερα