Υγιεινή επανεπεξεργασία ιματισμού εκτός του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Ο υγιεινός καθαρισμός και η φροντίδα υφασμάτινων ειδών δεν είναι υψίστης σημασίας μόνο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, που υφάσματα και πετσέτες παρέχονται σε διαφορετικούς χρήστες κάθε μέρα, η άψογη υγιεινή αποτελεί ποιοτικό χαρακτηριστικό και μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ιούς και βακτήρια. Οι χρήστες, ωστόσο, συχνά επιλέγουν συνδυασμούς απορρυπαντικών και προγραμμάτων που δεν προσφέρουν αποτελέσματα επαρκή από άποψη υγιεινής. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν επιλέγεται χαμηλή θερμοκρασία. Αν και αυτό μπορεί συχνά να είναι αρκετό για την απομάκρυνση ορατών ρύπων, απαιτούνται θερμοκρασίες άνω των 60°C για την απομάκρυνση των «αόρατων» ρύπων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί όπως ιοί, βακτήρια και μούχλα. Ομοίως, η χρήση υγρού απορρυπαντικού χωρίς πρόσθετο απολυμαντικό δε μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για υγιεινά αψεγάδιαστα αποτελέσματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η υγιεινή επανεπεξεργασία του ιματισμού είναι τόσο σημαντική

Γαστρεντερίτιδα στο νηπιαγωγείο, κρούσμα Covid-19 στην οικογένεια, ένας πελάτης με κρυολόγημα στο εστιατόριο που βήχει σε μια πετσέτα: Yφασμάτινα είδη από κοινόχρηστη πισίνα μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς και μεταδιδόμενες μολύνσεις αν δεν διασφαλίζεται η υγιεινή τους επεξεργασία μετά τη χρήση. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είναι υποχρεωτικές οι πλύσεις με απολυμαντικά μέσα για την επανεπεξεργασία δυνητικά μολυσματικών ειδών. Εκτός του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είναι απολύτως αποδεκτό να μην χρησιμοποιούνται προγράμματα πλύσης με απολυμαντικά μέσα στην καθημερινή φροντίδα του ιματισμού για την επίτευξη ικανοποιητικής και ασφαλούς επανεπεξεργασίας.

Σε πολλούς κλάδους δεν ισχύουν κατευθυντήριες οδηγίες για την υγιεινή επανεπεξεργασία των υφασμάτινων ειδών. Πολλοί χρήστες υιοθετούν την αρχή «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο», έχοντας καλές προθέσεις. Ωστόσο, η απρόσεκτη δοσολόγηση απολυμαντικών και διαλυμάτων απολύμανσης όχι μόνο παραβιάζει τη νομοθεσία περί επικίνδυνων ουσιών (π.χ. τη σχετική γερμανική νομοθεσία), αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών εξανθημάτων και αλλεργιών.

Αν και είναι αποδεκτό ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα, αυτό οδηγεί πάντα σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και παρατεταμένους κύκλους λειτουργίας. Μόνο ο συνδυασμός σωστού απορρυπαντικού και θερμοκρασίας κατάλληλης για την εφαρμογή εξασφαλίζει τα επιθυμητά αποτελέσματα υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα.

 

Αυτός είναι ο τρόπος υγιεινής επανεπεξεργασίας του ιματισμού.

Η φροντίδα του ιματισμού είναι μια ολιστική διαδικασία κατά την οποία διάφορα στάδια αλληλεπιδρούν, ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα υγιεινής: Όλα ξεκινούν με τη συλλογή των απλύτων και τη μεταφορά τους στο πλυντήριο. Εδώ, είναι σημαντικό να διαχωρίζονται αυστηρά τα λερωμένα από τα καθαρά και τα επανεπεξεργασμένα είδη ιματισμού. Εάν τα λερωμένα είδη είναι βρεγμένα ή υγρά, θα πρέπει να πλένονται το συντομότερο δυνατόν. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και αποτρέπει τις δυσάρεστες οσμές. Το να μην τινάζετε άπλυτα και το να φοράτε προστατευτικά γάντια είναι επιπλέον συστάσεις που εμποδίζουν πιθανές αλυσίδες μόλυνσης.

Στην περίπτωση των επαγγελματικών μονάδων εκτός του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η χρήση κατάλληλου απορρυπαντικού και προγράμματος αρκούν για να εξασφαλιστεί η υγιεινή επανεπεξεργασία. Οι διαδικασίες πλύσης σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 60°C σε συνδυασμό με απορρυπαντικά που περιέχουν απολυμαντικό μειώνουν τους μικροοργανισμούς. Τα ευαίσθητα από άποψη υγιεινής είδη, όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κουζίνας και χειροπετσέτες, θα πρέπει να υφίστανται κατάλληλη επανεπεξεργασία.

Ακόμη και μετά τη διαδικασία πλύσης, επιλεγμένα μέτρα συμβάλλουν στη διατήρηση υψηλών επιπέδων υγιεινής. Το πρώτο από τα μέτρα αυτά είναι η χρήση στεγνωτηρίου για το στέγνωμα των υφασμάτων. Εφόσον ο ιματισμός έχει απαλλαγεί σωστά από μικροοργανισμούς κατά τον κύκλο πλύσης, το πλήρες και σχολαστικό στέγνωμα αποτρέπει την ανάπτυξη τυχόν υπολειμματικών μικροβίων. Μια προϋπόθεση είναι το σωστό μέγεθος φορτίου, καθώς το σχολαστικό στέγνωμα υπερβολικά μεγάλων φορτίων δεν μπορεί να διασφαλιστεί επαρκώς.

Κάθε υπολειπόμενη υγρασία που παραμένει στα πλυμένα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων, ιών και μυκήτων και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες οσμές. Συνεπώς, τα πλυμένα πρέπει να αφαιρούνται από τη συσκευή όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την ολοκλήρωση του στεγνώματος. Θα πρέπει πάντα να αποθηκεύετε τα στεγνά υφάσματα σε καλά αεριζόμενο περιβάλλον, μακριά από τα άπλυτα. Με αυτόν τον τρόπο, τα είδη ιματισμού παραμένουν υγιεινά καθαρά.

Τα πλυντήρια Miele των σειρών SmartBiz, Little Giants και Benchmark σε συνδυασμό με τα προϊόντα ProCare Tex έλαβαν για την υγιεινή τους τη Χρυσή Σφραγίδα για ιούς. Όποιος επιθυμεί υγιεινά καθαρά αποτελέσματα εξ αρχής, θα πρέπει να εμπιστευτεί τον κατάλληλο συνδυασμό επαγγελματικού πλυντηρίου Miele, απορρυπαντικού, στεγνωτηρίου και εξοπλισμού τελικής επεξεργασίας.