Miele

Helena RizzoΤόσες ιστορίες γύρω μας, μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε

Για την παγκοσμίως αναγνωρισμένη σεφ Helena Rizzo το να δίνει τον καλύτερο εαυτό της σημαίνει να είναι ανοικτή προς τον κόσμο, σε νέα πράγματα και πάντα να θέλει να βελτιώνεται. Πιστεύει ότι, αν έχεις τα μάτια σου ανοικτά, η έμπνευση που οδηγεί στην υπέρβαση μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε.

«Νομίζω ότι πρωτοπορία και αυθεντικότητα σημαίνει να κάνεις ό,τι αγαπάς και να το κάνεις με όλη σου την καρδιά.»
Helena RizzoΣεφ παγκοσμίου φήμης

Στο εστιατόριό της MANÍ στο Σάο Πάολο, η Helena παντρεύει τη βραζιλιάνικη με την ευρωπαϊκή κουζίνα. Πιστεύει ότι η ανάμειξη επιρροών, πολιτισμών και εμπειριών ανεβάζει το επίπεδο των πάντων.

Με έμπνευση ολόκληρο τον κόσμο

«Μπορώ να βρω την έμπνευση σε ένα υλικό, σε ένα ταξίδι. Μπορεί να διαβάσω κάτι ενδιαφέρον και αυτό να με οδηγήσει σε μια ιδέα για ένα πιάτο».

Η Helena πάντα ήθελε να δει τον κόσμο, να μαθαίνει νέα πράγματα και να βρει τη μία και μοναδική αγάπη της ζωής της. Είναι άνθρωπος που βλέπει τη φυσική ομορφιά σχεδόν στο κάθε τι και έτσι ο δρόμος της την οδήγησε από τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο μεγαλύτερο πάθος της, στη μαγειρική. Έζησε και εργάστηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και έμαθε από τους κορυφαίους, κρατώντας σημειώσεις όχι μόνο για την κουζίνα αλλά και τις τάσεις και τη φιλοσοφία ζωής.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι… μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφες εμπειρίες.»

Helena και Azuma-san

Η Helena εμπνέεται από διαφορετικές κουλτούρες και τη συναρπάζει επίσης η Ιαπωνία και η ιαπωνική κουζίνα. Όπως λέει, η δουλειά του δημιουργού ανθοσυνθέσεων Azuma Makoto «χαρακτηρίζεται από την ίδια αυτοσυγκέντρωση που διαθέτει και η ιαπωνική κουζίνα». Μαγεύτηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο Makoto δεσμεύει τη φυσική ομορφιά των λουλουδιών μέσα στον πάγο. Στη διάρκεια της συνεργασίας τους θέλησε να δημιουργήσει ένα πιάτο που θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο να «παγώσει» μια στιγμή στον χρόνο, να αναστείλει την πραγματικότητα και να προσκαλέσει και άλλους να βιώσουν μια εμπειρία πέρα από τα συνηθισμένα.

Όταν ο συγχρονισμός σημαίνει τα πάντα: Φούρνος Generation 7000

Στην κουζίνα ο χρόνος έχει ύψιστη σημασία. Είτε πρόκειται για τον χρόνο μαγειρέματος ενός συστατικού είτε για τον χρόνο αναμονής του πελάτη στο τραπέζι – ο συγχρονισμός πρέπει πάντα να είναι τέλειος. Γι' αυτό ο φούρνος Generation 7000 κίνησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον της Helena και την εντυπωσίασε. Μπορεί να εμπιστευτεί την πρωτοποριακή τεχνολογία του για άψογα αποτελέσματα κάθε φορά, για δημιουργικότητα χωρίς όρια. Έτσι, μπορεί να επικεντρωθεί στις πιο καλλιτεχνικές πτυχές του πιάτου της, επιλέγοντας τέλεια τα χρώματα για τους σωστούς συνδυασμούς και τις σωστές αντιθέσεις με τα έργα του Makoto.

Εμπνευσμένη από τα χρώματα στα έργα του Azuma, η Helena δημιούργησε με τον φούρνο Generation 7000 ένα πιάτο με ψάρι, μια πραγματική ενορχήστρωση χρωμάτων και συστατικών, συνδυάζοντας γλυκοπατάτα, κουνουπίδι τουρσί, κολοκυθάκι και τραγανές νιφάδες σκόρδου. Helena Rizzo εμπνέει με τα όμορφα δημιουργημένα πιάτα της. Στη διάρκεια της συνεργασίας της με τον καλλιτέχνη δημιούργησε επίσης ένα πιάτο με πάπια ραντίτσιο, κρεμμύδι και μύρτιλο. Στήνοντας το πιάτο, τοποθέτησε τα υλικά της γύρω από την πάπια σε σχήμα φτερού συμβολίζοντας την ελευθερία που θα έπρεπε να έχει κανείς όταν μαγειρεύει.

«Νομίζω ότι η χρήση τεχνολογιών μαγειρέματος που μας δίνουν αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μας χαρίζει και γαλήνη – και με αυτές τις τεχνολογίες σήμερα ο καθένας μπορεί να μαγειρέψει πολύ καλά. Ο καθένας!»