Ναβάρρα

Το κρασι του μηνα Getty Images/Lonely Planet Images

Ναβάρρα

Η περιοχή της Ναβάρρας, που κάποτε ήταν περήφανο βασίλειο, βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία και έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στα εκλεκτά κρασιά της.

Η αυτόνομη περιοχή της Ναβάρρας, που βρίσκεται στο κέντρο του βόρειου τμήματος της Ισπανίας, χαρακτηρίζεται από τις απότομες βραχώδεις ακτές της που βρέχονται από τον συχνά τρικυμιώδη Ατλαντικό στα βορειοδυτικά, τις αμέτρητες κοιλάδες των Πυρηναίων και τους πρόποδές τους στα βορειοανατολικά, την άνυδρη λεκάνη γύρω από την Παμπλόνα και τις όχθες του ποταμού Έβρου στα νότια. Αυτή η ακριβής περιγραφή αντικατοπτρίζει τη φυσική ποικιλομορφία των κρασιών που παράγονται σε αυτό το πρώην βασίλειο (824-1841).

Ακόμα και οι Ρωμαίοι έφτιαχναν κρασί στη Ναβάρρα. Εντούτοις, μετά το πέρασμα και την κατοχή της περιοχής από διάφορους κατακτητές, οι οποίοι προτιμούσαν διαφορετικά ποτά, η παραγωγή κρασιού σταμάτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον 12ο αιώνα, όταν μοναχοί από το Cluny στην περιοχή του Λίγηρα και το Cîteaux στη Βουργουνδία ίδρυσαν μοναστήρια στη Ναβάρρα, ξεκίνησε η ανάκαμψη της καλλιέργεια του αμπελιού. Τα ίχνη είναι μέχρι σήμερα ορατά στην οινική διαδρομή Ruta de los Vinos de Santiago, που εκτυλίσσεται κατά μήκος του Camino de Santiago, του διασημότερου στον κόσμο προσκυνητικού μονοπατιού, το οποίο περνά από υπέροχα διατηρημένα χωριά, εκκλησίες, μοναστήρια, παλάτια και οινοποιεία.

Σήμερα, οι πέντε περιοχές καλλιέργειας αμπελιού της Ναβάρρας ξεπερνούν τα 15.280 εκτάρια και βρίσκονται νότια της Παμπλόνας. Η περιοχή παράγει κυρίως (σε ποσοστό 70 τοις εκατό) στιβαρά, πλούσια κόκκινα κρασιά από τις παλαιές ισπανικές ποικιλίες Tempranillo και Grenache και από τις σύγχρονες γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Περίπου το 25 τοις εκατό είναι φρέσκα και φρουτώδη ροζέ κρασιά (Rosado ή Clarete), ενώ το πέντε τις εκατό περίπου είναι ξηρά λευκά κρασιά με λουλουδένιες νότες, τα οποία παράγονται από σταφύλια Chardonnay και Viura, και γλυκά κρασιά Moscatel.

Η Ναβάρρα διαθέτει μια από τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες σχετικά με το κρασί στην Ισπανία και για αυτό το λόγο μπορεί κανείς να βρει δείγματα από όλους σχεδόν τους τύπους κρασιού: μονοποικιλιακά και κρασιά από διάφορες ποικιλίες (cuvées) σε κάθε πιθανό συνδυασμό, υπέροχα παλιομοδίτικα τοπικά κρασιά και μοντέρνα πολυτελή κρασιά, κρασιά από αμπέλια ηλικίας 70 ετών και από νεαρά αμπέλια τριών ετών. Η γκάμα των κόκκινων κρασιών περιλαμβάνει από νεαρά, νευρώδη βαριά κρασιά έως μονοποικιλιακά (Pago στα Ισπανικά) Gran Reservas που ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια επί 36 μήνες και μπορούν να καταναλωθούν μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια, αν και εφόσον ωριμάσουν επισκιάζουν πολλά κρασιά Bordeaux σε ό,τι αφορά την κομψότητα, την περιπλοκότητα της γεύσης και τη μεταξένια απαλότητα. Δυστυχώς, πολλά λευκά κρασιά παράγονται σε βαρέλια barrique, εξαιτίας των οποίων χάνουν συχνά τις φρουτώδεις νότες τους. Εντούτοις, όλα αυτά αλλάζουν πλέον, καθώς ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός άριστα εκπαιδευμένων γυναικών εργάζεται σε οικογενειακά οινοποιεία και συνεταιρισμούς. Δεν έχουν μειώσει μόνο το χρόνο που το κρασί μένει στο βαρέλι, αλλά επαναφυτεύουν διαρκώς παλιές ποικιλίες σταφυλιών. Το καλύτερο νέο είναι ότι ολοένα περισσότερα από αυτά τα κρασιά εξάγονται και διατίθενται πλέον εκτός της Ναβάρρας.

Κείμενο: Rainer Meier

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα navarrawine.com (ισπανικά, αγγλικά, γερμανικά)