Ρατατούιγ

Κλασικες συνταγες M.studio - stock.adobe.com

Ρατατούιγ

Αυτό το φαγητό με λαχανικά, με προέλευση την Προβηγκία, ξεκινά ως ένα απλό λαδερό στο τηγάνι και καταλήγει ως γαστριμαργική πανδαισία στο πιάτο.

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, το ρατατούιγ δεν ήταν γνωστό πέρα από τη Νίκαια, στην περιοχή της Προβηγκίας που βρίσκεται στη Νότια Γαλλία. Ήταν ένα πιάτο που φτιαχνόταν από τα απομεινάρια μετά το καθάρισμα των λαχανικών (ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, κρεμμύδια και σκόρδο). Ο όρος «ρατατούιγ» προέρχεται από τη λέξη της διαλέκτου της Προβηγκίας ratatolha (rata = φαγητό, touiller = ανακάτεμα, μείξη). Καθώς μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά με διάφορα μυρωδικά (βασιλικό, λεβάντα, μαντζουράνα, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι), ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, τα λαχανικά και τα μυρωδικά μεταμορφώνονται σταδιακά σε μελωδική συμφωνία γεύσεων.

Τον 20ό αιώνα, πέρασε τα σύνορα της Γαλλίας και από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά το φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που αρχικά όλα τα λαχανικά μαγειρεύονταν μαζί με τα μυρωδικά, οι επινοητικοί μάγειρες σκέφτηκαν να τσιγαρίζουν χωριστά τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια και μετά να τα μαγειρεύουν σε σιγανή φωτιά, ώστε να διατηρούν τα αρώματά τους και μέχρις ότου τα διαφορετικά λαχανικά να αποκτήσουν την ίδια υφή. Οι πιπεριές πρέπει να μαγειρεύονται περισσότερη ώρα από τις μελιτζάνες για να γίνουν το ίδιο τρυφερές. Μόνον όταν όλα τα λαχανικά είναι έτοιμα ανακατεύονται με ξεφλουδισμένες ντομάτες, σκόρδο και μυρωδικά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην είναι ψιλοκομμένα τα λαχανικά.

Κείμενο: Rainer Meier

 

Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή για το ρατατούιγ εδώ. Μπορείτε να το φτιάξετε σε συμβατική εστία ή σε φούρνο ατμού:

 

Υλικα (για 4 μερίδες):

3 κουτ. σούπας λάδι, 1 κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους), 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη), από 1 κόκκινη, πράσινη και κίτρινη πιπεριά, 3 ντομάτες, 400 γρ. κολοκύθια, 1 μελιτζάνα (περίπου 300 γρ.), 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου, 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένος βασιλικός, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

 

Εκτελεση:

  1. Πλύνετε τα λαχανικά, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε σε μπουκίτσες. Κόψτε σε τέταρτα τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 0,5 εκ., κόψτε στη μέση τη μελιτζάνα και μετά κόψτε αυτά τα κομμάτια σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  2. Πλύνετε τα λαχανικά, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε σε μπουκίτσες. Κόψτε σε τέταρτα τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 0,5 εκ., κόψτε στη μέση τη μελιτζάνα και μετά κόψτε αυτά τα κομμάτια σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  3. Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε εστία ή σε φούρνο ατμού μέχρι να γίνει το φαγητό.
  4. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

 

Ρύθμιση συσκευής:

Φούρνος ατμού: 100° C 15 λεπτά
Συμβατική εστία: Χαμηλότερη ρύθμιση 15–20 λεπτά.