Τζιτζιμπίρα

Το ποτό της εποχής Brent Hofacker - stock.adobe.com

Τζιτζιμπίρα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν αυτό το ιδιαίτερο, πικάντικο αναψυκτικό ως μια εναλλακτική στα συνηθισμένα ανθρακούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η τζιτζιμπίρα δεν είναι μπίρα! Η τζιτζιμπίρα είναι ανθρακούχο αναψυκτικό χωρίς αλκοόλ.
Ωστόσο, δεν ξεκίνησε ακριβώς έτσι. Όταν δημιουργήθηκε η τζιτζιμπίρα στην Αγγλία του 18ου αιώνα, παρασκευαζόταν μέσω ζύμωσης όπως ακριβώς και η μπίρα (εξού και το όνομα). Σε βάση από ζάχαρη, νερό και πιπερόριζα, ειδικοί μύκητες και βακτήρια μαγιάς ζυμώνονταν για την παρασκευή ενός ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που ξεπερνούσε το δέκατο τοις εκατό. Εκείνη την εποχή, τα φυτά ήταν διαδεδομένα σε όλα τα Βρετανικά Νησιά. Η τζιτζιμπίρα δεν καταναλωνόταν μόνο στην Αγγλία· εξαγόταν επίσης στις βορειοαμερικανικές αποικίες. Το ποτό ήταν δημοφιλέστερο από ποτέ την περίοδο ακριβώς πριν από την Ποτοαπαγόρευση στις Η.Π.Α. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν περίπου 3.000 ζυθοποιίες τζιτζιμπίρας στην Αγγλία, περισσότερες από 1.000 στον Καναδά και περίπου 300 στις Η.Π.Α. Επιπλέον, συχνά παρασκευαζόταν από ιδιώτες στο σπίτι τους. Όμως, όταν το αλκοόλ απαγορεύτηκε, εξαφανίστηκε και από την μπίρα και έτσι, το ποτό αυτό έπαψε να είναι δημοφιλές.

Τα τελευταία χρόνια, η τζιτζιμπίρα βιώνει μια αναγέννηση. Παλιές επωνυμίες επανήλθαν στην αγορά, ενώ νέες δημιουργήθηκαν, και όχι μόνο στις Η.Π.Α. και στη Μεγάλη Βρετανία. Στη Γερμανία, ο Νόμος περί Καθαρότητας απαγορεύει τη χρήση της ονομασίας «Beer» ή «Bier» (Μπίρα) για αυτό το ποτό πιπερόριζας. Εκεί λοιπόν, κυκλοφορεί ως «Ginger Brew» (Ρόφημα πιπερόριζας), «Spicy Ginger» (Πικάντικη πιπερόριζα), «Ginger B» (Τζίντζερ μπι) ή απλώς «ginger beer-flavoured beverage» (ποτό πιπερόριζας με γεύση μπίρας).

 

Κείμενο: Rainer Meier