Miele

Makoto AzumaΗ εύθραυστη ομορφιά της φύσης

Αν ρωτήσει κανείς τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Azuma Makoto ποια είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για εκείνον, θα απαντήσει χωρίς κανέναν δισταγμό: Η φύση. Γιατί; Επειδή τον συναρπάζει η ευθραυστότητά της και παθιάζεται χρησιμοποιώντας ένα τόσο ντελικάτο μέσο για την υπέρβαση των δικών του ορίων.

«Το ζητούμενο είναι να πηγαίνεις τη δημιουργικότητα σε άλλο επίπεδο.»
Makoto AzumaΠαγκοσμίως αναγνωρισμένος καλλιτέχνης

Η βάση του βρίσκεται στο Τόκιο, όπου το καλλιτεχνικό στούντιο-μπουτίκ λουλουδιών του Makoto είναι και το επίκεντρο των δημιουργικών πειραματισμών του. Ωστόσο, συχνά εγκαταλείπει το Τόκιο για να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας την τέχνη του και ανακαλύπτοντας νέα είδη λουλουδιών ή φυτών. Εργάζεται διαρκώς καθορίζοντας όρια για να τα υπερβαίνει, για να δημιουργήσει κάτι που θα έχει πραγματική απήχηση στους ανθρώπους.

Ακολουθώντας τη φύση

«Με τα λουλούδια έχω μια βαθιά σύνδεση. Πάντα βρίσκομαι σε επαφή μαζί τους – είτε στο στούντιο μου στο Τόκιο είτε στη διάρκεια των ταξιδιών μου.»

Η τέχνη του Makoto βασίζεται στην Ικεμπάνα, στην παραδοσιακή ιαπωνική ανθοδετική τέχνη. Τοποθετώντας τα λουλούδια ακριβώς στη σωστή θέση και επικοινωνώντας μαζί τους στη διάρκεια της διαδικασίας μεταφέρεται σε μια κατάσταση διαλογισμού. Αυτές τις στιγμές βρίσκεται σε απόλυτη εσωτερική γαλήνη και η δημιουργικότητά του ρέει ελεύθερα. Τα γλυπτά πάγου που δημιούργησε για τη Miele απαθανάτισαν μια τέτοια στιγμή και δίνουν στους άλλους τη δυνατότητα να βιώσουν μαζί του αυτήν την υπερβατική κατάσταση.

Ο Azuma-san και οι σεφ

«Παρακολούθησα τους σεφ και εντυπωσιάστηκα από τις φανταστικές τους δεξιότητες. Πώς μπορούν και δημιουργούν τόσες πολλές διαφορετικές εκφράσεις σε ένα μόνο πιάτο;»

Ο Makoto είναι ο ίδιος παιδί ενός σεφ. Συχνά παρακολουθούσε τον πατέρα του στη δουλειά και ανέπτυξε μεγάλο σεβασμό και ενθουσιασμό για το επάγγελμα: «Η μαγειρική είναι μια σπουδαία τέχνη, παρόμοια με την ανθοδετική τέχνη. Και στις δύο, επιλέγεις, διευθετείς και ορίζεις φυσικά υλικά, σκεπτόμενος παράλληλα πώς το αποτέλεσμά σου θα διεγείρει τις αισθήσεις των άλλων». Όταν λοιπόν δεν δημιουργεί εκπληκτικά έργα τέχνης με λουλούδια, μπορείτε να τον βρείτε στην κουζίνα του να δημιουργεί εντυπωσιακά πιάτα χρησιμοποιώντας τεχνολογία Miele.

Ο εξοπλισμός είναι τα πάντα

Όταν ρωτά κανείς τον Makoto σχετικά με τις καλλιτεχνικές του μεθόδους, ο καλλιτέχνης θα αναφέρει αμέσως τα ψαλίδια του. Πιστεύει ότι οι σπουδαίες επιτυχίες βασίζονται σε αξιόπιστα εργαλεία που αποτελούν επέκταση του δημιουργού, που επιτρέπουν τον έλεγχο κάθε λεπτομέρειας. Για εκείνον, το να μπορεί να κόβει με ακρίβεια τα λουλούδια είναι ένα από τα μυστικά της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Ο Makoto δημιούργησε τέσσερις διαφορετικές ανθοσυνθέσεις, καθεμία εμπνευσμένη από τη βασική τεχνολογία που χαρακτηρίζει κάθε συσκευή, και χρησιμοποίησε φυσικά τοπία για να αφηγηθεί την ιστορία τους. Έναν παγετώνα για τον φούρνο Dialog, μια έρημο για τον κλασικό φούρνο, μια λίμνη για την επαγωγική εστία και ένα τροπικό δάσος για τον συνδυαστικό φούρνο ατμού. Τα αποτελέσματα είναι συνδυασμοί χρωμάτων και υφών που απεικονίζουν κόσμους τους οποίους κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, προτού τους αντικρίσει. Κάθε σύνθεσή του είναι και μια πρόσκληση να δούμε τον κόσμο διαφορετικά, πέρα από τα γνωστά όρια.

«Είναι σημαντικό να μπορείς να κάνεις τα πράγματα εύκολα. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και να διεγείρεις το μυαλό.»