Miele

Gaggan AnandΠάντα σε αναζήτηση, πάντα σε κίνηση

Τι σημαίνει όταν κάποιος λέει «Αυτός είναι ο Gaggan που ξέρουμε!»; Σημαίνει ότι ο Gaggan Annand βρίσκεται στην κουζίνα και κάνει τα μαγικά του. Για τον νικητή του τίτλου «Τα καλύτερα 50 εστιατόρια του κόσμου για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018» η μαγειρική είναι ζωή. Και όπως πιστεύει, σ' αυτή τη ζωή η μαγειρική μπορεί να μας ταξιδέψει σε άλλη διάσταση.

«Θέλω να δημιουργώ το ακατόρθωτο στα πιάτα μου.»
Gaggan AnandΚορυφαίο εστιατόριο της Ασίας για την περίοδο 2015-2018

Για τον ιδιοκτήτη και σεφ του διάσημου Gaggan στην Μπανγκόκ η έμπνευση μπορεί να βρεθεί παντού και συγκεκριμένα στη μουσική. Ο Gaggan λατρεύει τη ροκ μουσική και ο ίδιος παίζει ντραμς. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί όλα του τα πιάτα έχουν μια μοναδική ροή και ιδιαίτερο ρυθμό.

Η ροή είναι η πύλη προς το ασυνήθιστο

«Πιστεύω ότι ροή σημαίνει ελευθερία. Επί τόσες δεκαετίες, έλεγαν στους σεφ τι πρέπει να κάνουν. Σήμερα ο κόσμος είναι πιο προοδευτικός, πιο μοντέρνος – τώρα μπορούμε επιτέλους να σκεφτούμε ελεύθερα και να αναμίξουμε τις γεύσεις, τα συστατικά και τις κουζίνες όπως θέλουμε»

Ο Gaggan πάντα ξεπερνούσε τα όρια του εφικτού. Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ελεύθερος να εκφραστεί ως σεφ στα εστιατόρια όπου εργαζόταν, άνοιξε το δικό του. Από τότε η επιτυχία υπήρξε μονόδρομος. Και καθώς γι' αυτόν δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργία, προτιμά να μην περιορίζει ούτε την ομάδα του ούτε τον κόσμο που επισκέπτεται το εστιατόριό του – όλα τα μέλη του προσωπικού μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες τους και επίσης δεν υπάρχει επιβεβλημένη εθιμοτυπία για τους συνδαιτυμόνες στο «Gaggan». Αυτό που απλώς θέλει είναι να εξερευνούν όλοι τη δημιουργικότητα και τις προτιμήσεις τους.

«Όταν δημιουργούμε πιάτα, δεν ακολουθούμε κάποια δημιουργική διαδικασία. Δεν έχουμε κανόνες.»

Gaggan και Azuma-san

Ο Gaggan εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ από τα γλυπτά στον πάγο του Azuma Makoto, βλέποντας πώς ένας καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει κάτι τόσο πρωτόγνωρο. Κατάλαβε αμέσως ότι είχε βρει έναν συνέταιρο δημιουργίας, με τον οποίο μπορούσε να συνεργαστεί διαισθητικά και να κατορθώσει το Αδύνατο.

Δημιουργώντας το ακατόρθωτο: Μαγειρεύοντας με τον φούρνο Dialog

«Εμείς οι σεφ είμαστε μάγοι, χρειαζόμαστε όμως και τον σωστό εξοπλισμό για τα μαγικά μας» – και στην περίπτωση του Gaggan, αυτός είναι ο φούρνος Dialog. Εμπνευσμένος από τα γλυπτά στον πάγο του Azuma, δημιούργησε ένα πιάτο που παίζει με τον πάγο και τη φωτιά. Το αποτέλεσμα; Ένα πόδι καβουριού μαγειρεμένο στην μία πλευρά του και εντελώς ωμό και γεμισμένο με πάγο στην άλλη, επιδεικνύοντας και τη δημιουργική του δεινότητα αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της συσκευής αυτής.

Ο Annand δεν μπόρεσε να αντισταθεί και να μην βάλει την προσωπική σφραγίδα της παράδοσής του στις δημιουργίες του με τη νέα αυτή τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας κάρυ ως βασική γεύση, μαγείρεψε το πόδι καβουριού από τη μία πλευρά μόνο. Στην άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του φούρνου Dialog, τύλιξε το πόδι με αλουμινόχαρτο και το κράτησε ωμό, και το παγωτό που είχε προσθέσει στο εσωτερικό του δεν έλιωσε!

«Με την τεχνολογία που διαθέτουμε, μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους θεούς. Και ακριβώς γι' αυτό, το μαγείρεμα σήμερα δεν είναι τόσο συνηθισμένο όπως παλαιότερα.»