Το αλφάβητο των λεκέδων

Το αλφάβητο των λεκέδων

 
 • Α

  • Αίμα

   Blut

   Αν δείτε αίμα πάνω στα ρούχα σας, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη συμβουλή: Ξεβγάλετε αμέσως με κρύο νερό και μετά μουλιάστε τα σε αλατισμένο νερό. Το διάλυμα αμμωνίας καταπολεμά όλους τους παλιούς λεκέδες, για όλους τους τύπους αίματος.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Αποσμητικό

   Deo

   Μην αγωνιάτε αν οι ανεπιθύμητοι λεκέδες από το αποσμητικό σας παραμένουν στα ρούχα σας. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζετε αυτούς τους λεκέδες πριν την πλύση τους με τη χρήση 5% κιτρικού οξέος.

  • Άρωμα

   Parfüm

   Τα ίχνη της εκλεπτυσμένης αυτής ευωδιάς «εξαφανίζονται στον αέρα» όταν χρησιμοποιείτε καθαρό οινόπνευμα. Αντίθετα, τα ίχνη του αρώματος μπορούν να καταστρέψουν τα χρώματα στα μεταξωτά. Επιπλέον, οι λεκέδες από αποσμητικό ή άρωμα μπορούν να αντιμετωπιστούν πρώτα με διάλυμα κιτρικού οξέος (με αναλογία 1:5). Μετά πλύνετε κανονικά.

 • Β

  • Βερνίκι παπουτσιών

   Schuhcreme

   Η χρήση του βερνικιού παπουτσιών σε μικρή ποσότητα είναι μέρος μιας περιποιημένης εμφάνισης, αλλά όχι όταν βρίσκεται πάνω στα ρούχα σας. Το οινόπνευμα βοηθά στην αφαίρεσή του. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα για λευκά υφάσματα και ανακατέψτε μια ποσότητα οινοπνεύματος με τη διπλή ποσότητα νερού για χρωματιστά υφάσματα. Το υγρό απορρυπαντικό ή το σπρέι αφαίρεσης λεκέδων με βενζίνη σαν μια πρώτη αντιμετώπιση συχνά αρκεί για αυτόν τον τύπο λεκέ από λίπη. Έπειτα πλύνετε χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό. Μπορείτε να αφαιρέσετε υπολείμματα χρώματος χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό αποχρωματισμού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τα λευκά βαμβακερά.

  • Βερνίκι νυχιών

   Nagellack

   Μπορείτε να απομακρύνετε το βερνίκι νυχιών από τα ρούχα σας ταμπονάροντας προσεκτικά ασετόν πάνω στο σημείο. Μετά πλύνετε κανονικά.

  • Βούτυρο

   Butter

   Το βούτυρο είναι ένα πρακτικό καθαριστικό λεκέδων για όλα τα γούστα. Είναι εύκολο να το απομακρύνετε και ακόμα μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε επίμονα λίπη, πίσσα και λεκέδες από ρετσίνι. Απλώστε μια μικρή ποσότητα βουτύρου πάνω σε αυτούς τους λεκέδες. Μετά τη δράση του μπορείτε να ξύσετε τον λεκέ και να τον εξαφανίσετε χρησιμοποιώντας ταμποναριστά βενζίνη ή σπρέι αφαίρεσης λεκέδων.

  • Βρεφικές τροφές

   Όταν το γεύμα καταλήγει πάλι σε μάχη - μην αποθαρρύνεστε. Μουλιάστε τα ρούχα για τουλάχιστον 2 ώρες σε ζεστό σαπουνόνερο και πλύντε τα στη συνέχεια, όπως συστήνεται στην ετικέτα. 

  • Βρομιές από τον δρόμο

   Straßenschmutz

   Εξαφανίστε τα γκρι στίγματα από τα ρούχα σας που αποκτήσατε περπατώντας στον δρόμο χρησιμοποιώντας μια απαλή βούρτσα. Για να βεβαιωθείτε ότι θα αφαιρεθούν, βρέξτε την βούρτσα με λίγο νερό ή βενζίνη.

 • Γ

  • Γάλα

   Milch

   Οι λεκέδες από γάλα στα ρούχα σας δεν αποτελούν πρόβλημα αν πρώτα τους ξεβγάλετε με κρύο νερό και έπειτα πλύνετε το ρούχο σε ζεστό νερό. Για βελούδινα και μεταξωτά χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό.

  • Γρασίδι

   Gras

   Το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας και εσείς δεν πρέπει να απελπιστείτε όταν έρθετε αντιμέτωποι με έναν λεκέ από γρασίδι. Εφόσον, βέβαια, δεν χρησιμοποιήσετε καθόλου νερό στον λεκέ, επειδή αυτό θα κάνει την αφαίρεσή του πιο δύσκολη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε διάλυμα αμμωνίας ή χυμό λεμονιού πάνω στον λεκέ προτού πλύνετε το ρούχο σε ζεστό νερό. Ένα παλιό σπιτικό καθαριστικό βοηθά ενάντια στους παλαιότερους λεκέδες από λίπη. Πρώτα βρέξτε το λερωμένο σημείο με ξινόγαλα και έπειτα ξεπλύνετε με φρέσκο γάλα. Σας προτείνουμε ένα μείγμα με ασπράδι αυγού και γλυκερίνη για μαλακά υφάσματα. Και αν ήσασταν έξω σε χώρους με πράσινο και φορέσατε το ανοιχτόχρωμο καλοκαιρινό σας φόρεμα, καταπολεμήστε αρχικά τον λεκέ από γρασίδι χρησιμοποιώντας αιθυλική αλκοόλη. Ο λεκές από πράσινο γρασίδι φεύγει γρήγορα όταν αντιμετωπίζεται με κάποιο λευκαντικό. Σε χρωματιστά υφάσματα, μάλλινα και μεταξωτά χρησιμοποιήστε υγρό λευκαντικό που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους. Για λευκά υφάσματα, προσθέστε λίγο καθαριστικό λεκέδων στο απορρυπαντικό.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

 • Z

  • Ζάχαρη

   Zucker

   Το καλύτερο χαρακτηριστικό της ζάχαρης είναι ότι είναι εύκολο να ξεφορτωθείτε τους λεκέδες της. Εφόσον, βέβαια, δράσετε γρήγορα. Η κολλώδης ουσία μπορεί να εξαφανιστεί πολύ εύκολα με ζεστό νερό. Το νερό με λεμόνι είναι ένας αποτελεσματικός βοηθός ενάντια στα χρωματιστά γλυκά.

 • Κ

  • Κακάο

   Kakao

   Το κακάο αποτελείται κυρίως από γάλα και απαιτεί την ίδια αντιμετώπιση όπως και το άσπρο αυτό υγρό που είναι πλούσιο σε ασβέστιο: Πρώτα με κρύο και στη συνέχεια με ζεστό νερό. Ποτέ αντιστρόφως, διαφορετικά ο λεκές μπορεί να επιμείνει. Ύστερα μουλιάστε το ρούχο σε αλατισμένο νερό. Αν ακόμα και μετά την πλύση διακρίνετε στίγματα από κακάο, ταμπονάρετε τον λεκέ με ανάλατο νερό μέσα στο οποίο έχουν βράσει πατάτες. Μπορείτε γρήγορα να βοηθηθείτε χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για περίπου 25 λεπτά.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Κάπνα

   Ruß

   Αν τρίψετε τον λεκέ από στάχτη, οι πιθανότητες να τον αφαιρέσετε είναι μικρές, επειδή ο μαύρος καπνός διεισδύει ολοένα και πιο βαθιά στο ύφασμα. Αντιθέτως, ακουμπήστε τον ελαφρά και φυσήξτε τον πρώτα και έπειτα απλώστε αλεύρι πατάτας ή πριονίδι. Για λευκά υφάσματα που πλένονται σε όλες τις θερμοκρασίες, βάλτε λίγο αλάτι πάνω στον λεκέ. Αν παραμένει ακόμα, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα. Αν χρησιμοποιήσετε όμως σπρέι αφαίρεσης λεκέδων πριν από οτιδήποτε άλλο, αυτό μπορεί να κάνει θαύματα.

  • Κάρυ

   Curry

   Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το εκλεπτυσμένο αυτό μπαχαρικό θα σας γίνει γρήγορα πραγματικός εφιάλτης. Γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πρώτα χλιαρό νερό πάνω στον λεκέ από κάρυ. Ύστερα τρίψτε το σημείο με γλυκερίνη ή χρησιμοποιήστε κολόνια, οινόπνευμα ή αιθυλική αλκοόλη για ευαίσθητα υφάσματα. Το κάρυ είναι εύκολο να φύγει.

  • Καφές

   Kaffee

   Αν βάζετε γάλα στον καφέ σας, τότε ταμπονάρετε κρύο νερό στο σημείο αυτό. Έπειτα ταμπονάρετε ζεστή γλυκερίνη και ξεπλύνετε το ρούχο με ζεστό νερό και, αν είναι αναγκαίο, με πράσινο σαπούνι. Για σκέτο καφέ χωρίς γάλα, πρώτα αντιμετωπίστε τον λεκέ καθαρίζοντάς τον με χλιαρή σαπουνάδα. Για τους παλιούς λεκέδες από καφέ, προσθέστε στην σαπουνάδα μια πρέζα αλάτι και καλύψτε τον λεκέ με γλυκερίνη και κρόκο αυγού. Ξεπλύνετε το μείγμα μετά από μισή ώρα, πρώτα με κρύο και μετά με χλιαρό νερό. Ο λεκές από καφέ μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με υγρό λευκαντικό για χρωματιστά υφάσματα που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους και με καθαριστικό λεκέδων για λευκά.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Κεράσια

   Kirschen

   Ο χυμός στημένου λεμονιού βοηθά να αντιμετωπίσετε τον κόκκινο χυμό αυτού του δύσκολου φρούτου. Ο λεκές από κεράσι μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με υγρό λευκαντικό για χρωματιστά που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους και με απορρυπαντικό μαζί με καθαριστικό λεκέδων για λευκά.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Κερί

   Wachs

   Μπορείτε εύκολα να απομακρύνετε με το σίδερο την ανεπιθύμητη συνέπεια του χαμηλού φωτισμού. Για τα λευκά κεριά, αφαιρέστε τον λεκέ ξύνοντας το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων του κεριού. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον λεκέ ανάμεσα σε απορροφητικά χαρτιά ή πετσέτες, και σιδερώστε σε χαμηλή θερμοκρασία από μέσα προς τα έξω. Αλλάζετε συχνά τα χαρτιά. Μπορείτε να ψύξετε τα ρούχα που λερώθηκαν με χρωματιστό κερί, και έπειτα να αφαιρέσετε προσεκτικά το κερί. Αν υπάρχουν ακόμα υπολείμματα χρώματος και μετά από αυτό, αντιμετωπίστε τα όπως και τους λεκέδες από λίπη.

  • Κέτσαπ

   Tomatenketchup

   Μπορείτε να αφαιρέσετε τον λεκέ από την κλασσική σάλτσα των φαστ φουντ τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε πλένοντας τον σε σαπουνάδα με χλιαρό νερό ή με νερό και ελάχιστη ποσότητα διαλύματος αμμωνίας. Μπορείτε ακόμα να τον αφαιρέσετε μερικώς πριν τον πλύνετε χρησιμοποιώντας ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό. Η κέτσαπ μπορεί να φύγει εύκολα όπως το κάρυ και η μουστάρδα.

  • Κόκκινο κρασί

   Rotwein

   Το λευκό κρασί βοηθά την απομάκρυνση των λεκέδων από κόκκινο κρασί. Το σέρι ή το καθαρό οινόπνευμα απομακρύνουν και αυτά με σίγουρο τρόπο τους λεκέδες. Ωστόσο, η καλύτερη λύση ενάντια στον εκλεπτυσμένο χυμό σταφυλιών είναι μια πρέζα αλάτι. Σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να καταπολεμήσετε τον λεκέ όσο το συντομότερο δυνατό. Πριν ενεργοποιήσετε το πλυντήριο, βάλτε λίγο χυμό λεμονιού πάνω στον λεκέ. Αν παραμένει ακόμα, δοκιμάστε λίγη γλυκερίνη. Τα βελούδινα και τα μεταξωτά δεν αντέχουν το αλάτι ή το λευκό κρασί, άρα χρησιμοποιήστε ινδικό αλεύρι ή αλεύρι πατάτας. Το διάλυμα αμμωνίας, αιθυλικής αλκοόλης ή το σαπούνι με αλκοόλη βοηθούν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων κόκκινου κρασιού. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί μπορούν να αποχρωματιστούν.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Κόκα-κόλα

   Cola

   Οι φρέσκοι λεκέδες από το σκουρόχρωμο αυτό αναψυκτικό συνήθως φεύγουν από την πρώτη πλύση. Αν οι λεκέδες είναι παλιοί, χρησιμοποιήστε μία ήπια σκόνη πλυσίματος στον λεκέ και μετά μεταλλικό νερό ως «διαλυτικό».
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Κόλλα

   Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήστε καλύτερα ξεβαφτικό νυχιών (αλλά όχι σε συνθετικές ίνες όπως το acetat). Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο όπως συνιστάται στην ετικέτα.

  • Κονιάκ

   Cognac

   Προτού αυτό το οινοπνευματώδες ποτό που έχει ως βάση του το κρασί καταστρέψει τη διάθεσή σας, αντιμετωπίστε τα ίχνη του πάνω στα ρούχα σας πρώτα με χλιαρό νερό και έπειτα με κάποιο υγρό απορρυπαντικό και νερό.

  • Κραγιόν

   Lippenstift

   Αν ξαφνικά δείτε κόκκινους λεκέδες, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Τα πράγματα συνήθως αποκαθίστανται μετά την πρώτη πλύση. Η αφαίρεση των λεκέδων μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν μουσκεύετε τους λεκέδες εκ των προτέρων με λάδι ευκαλύπτου ή γλυκερίνη ή αν χρησιμοποιήσετε πρώτα κάποιο σπρέι λεκέδων ή άλλο καθαριστικό. Ένα ελαφρύ διαλυτικό αμμωνίας βοηθά στην αφαίρεση των επίμονων λεκέδων από κραγιόν.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Κρόκος αυγού

   Eigelb

   Ο λεκές από αυγό δεν πρέπει να τριφτεί, αλλά να αλατιστεί. Ύστερα μπορείτε να αφαιρέσετε τον στεγνό λεκέ με μια βούρτσα και να τον ταμπονάρετε με κρύο νερό. Αν ακόμα ο λεκές από το αυγό είναι ορατός, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε διάλυμα αμμωνίας. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Κρέμα για την επιδερμίδα

   Hautcreme

   Τα ίδια καθαριστικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των λεκέδων από βούτυρο και η ζεστή σαπουνάδα βοηθούν στην αντιμετώπιση των λεκέδων από τις λιπαρές κρέμες για την επιδερμίδα. Ένα επιπρόσθετο λευκαντικό βοηθά πάντα ενάντια στα υπολείμματα χρώματος. Ακόμα και η βενζίνη βοηθά στην αντιμετώπιση των λεκέδων από κρέμες για την επιδερμίδα, ωστόσο μόνο για αυτούς πάνω που βρίσκονται στα ρούχα σας και όχι στην επιδερμίδα σας.

 • Λ

  • Λάδια αυτοκινήτου

   Autoöl

   Πρώτα τοποθετήστε κάποιο απορροφητικό υλικό κάτω από το ύφασμα. Αρχικά αντιμετωπίστε τον λεκέ με οινόπνευμα και έπειτα με διαλυτικό. Αφού δράσει, χρησιμοποιήστε ταμποναριστά μία βούρτσα πάνω στον λεκέ. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας διαλυτικό μέχρι να μην περνάει άλλο λάδι στο υλικό που βρίσκεται από κάτω. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό και νερό πάνω στο σημείο και αφαιρέστε ταμποναριστά το λεκέ με προσοχή. Ξεβγάλτε το ύφασμα καλά και πλύνετέ το στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες. Επαναλάβετε την διαδικασία για επίμονους λεκέδες.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Λαχανικά

   Gemüse

   Συνήθως οι λεκέδες από φρέσκα λαχανικά μπορούν να αφαιρεθούν απλά χρησιμοποιώντας ένα πανί και κρύο νερό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ζεστό νερό με σαπούνι για λεκέδες από ντομάτες και σπανάκι και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε σε πρώτο στάδιο τον λεκέ είναι να χρησιμοποιήσετε ωμές ροδέλες πατάτας. Ωστόσο, αν τα λαχανικά προσγειωθούν στα ρούχα σας σε συνδυασμό με λίπη, αλεύρι ή κρέμα, απλώστε μια μικρή ποσότητα ήπιου απορρυπαντικού σε σκόνη στον λεκέ πριν την πλύση. Οι λεκέδες από λαχανικά συνήθως εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείμματα αν τους αντιμετωπίσετε με υγρό λευκαντικό ή καθαριστικό λεκέδων.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Λεκέδες άγνωστης προέλευσης

   Unbekannte Flecken

   Πρέπει πάντα να αντιμετωπίζετε το άγνωστο με προσοχή. Κατανοήστε το πρόβλημα πρώτα αναλύοντας το ύφασμα. Οι κρόκοι αυγών είναι αποτελεσματικοί σε χρωματιστά υφάσματα που μπορούν να πλυθούν. Ξεβγάλτε τον λεκέ αφού μουλιάσετε το ρούχο σε κρύο νερό. Άσπρα, λευκά υφάσματα πρέπει πρώτα να ταμπονάρονται με κολόνια ή οινοπνευματώδη ποτά. Έπειτα τρίψτε τον λεκέ με διαλυτικό αμμωνίας και πράσινο σαπούνι ή αφήστε τον να μουλιάσει σε αυτό το διάλυμα όλο το βράδυ. Για μάλλινα, χρησιμοποιήστε καλαμποκάλευρο ή ξύδι και άμυλο πατάτας. Θερμάνετε αυτά τα υλικά σε νερό και στη συνέχεια βρέξτε τον λεκέ. Ο λεκές θα εξαφανιστεί μόλις στεγνώσει το διάλυμα. Τρίψτε με λινό πανί βουτηγμένο σε ξύδι πάνω στους λεκέδες στα βελούδινα. Ύστερα ξεβγάλτε το σημείο του λεκέ με καθαρό νερό.

  • Λεκέδες από ιδρώτα

   Schweißflecken

   Τα αποδεικτικά στοιχεία της σκληρής δουλειάς γίνονται φανερά με δυσάρεστο τρόπο όπως και ένας κιτρινωπός λεκές σε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Το μούλιασμα σε χλιαρό νερό με ξύδι βοηθά στην περίπτωση αυτή. Ύστερα μπορείτε να πλύνετε τα υφάσματα όπως συνήθως.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Λεκέδες από λίπη

   Fettfleck

   Συνήθως αρκεί λίγη ποσότητα υγρού απορρυπαντικού ή ζεστού νερού με σαπούνι και πλύση στο πλυντήριο. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε υγρό απορρυπαντικό, επειδή περιέχει περισσότερες επιφανειοδραστικές ουσίες απ' ότι η απορρυπαντική σκόνη και συνεπώς αφαιρεί τα λίπη πολύ καλά. Ένα παλιό σπιτικό καθαριστικό είναι το αλεύρι πατάτας, το οποίο απορροφά τα λίπη και το οποίο μπορεί μετά εύκολα να αφαιρεθεί. Αν ο λεκές επιμένει, για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε νερό με σόδα πλυσίματος ή τρίψτε τον με σαπούνι και έπειτα πλύνετε με ζεστό νερό και μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Διαφορετικά, η αιθυλική αλκοόλη, το οινόπνευμα ή το σαπούνι με αλκοόλη μπορούν να είναι επίσης αποτελεσματικά. Οι λεκέδες από λίπη εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται αν τους αντιμετωπίσετε με σπρέι αφαίρεσης λεκέδων που περιέχει βενζίνη. Έπειτα πλύνετε χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό. Ένας δυσάρεστος λεκές από λίπος στις γραβάτες μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώνοντας πάνω του ταλκ πούδρας και πιέζοντάς τον με την άκρη ενός μαχαιριού και αφήνοντάς το να δράσει σε βάθος. Αργότερα τρίψτε τον προσεχτικά με μια μπατονέτα για να εξαφανιστεί.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Λεκέδες από χρώμα

   Farbfleck

   Ένας λεκές από χρώμα πάνω στα ρούχα σας δεν είναι λόγος για να κατσουφιάζετε και να χάνετε την αισιοδοξία σας. Δεδομένου βέβαια ότι γνωρίζετε για τι είδους χρώμα πρόκειται. Τα υδατοδιαλυτά χρώματα αντιμετωπίζονται καλύτερα χρησιμοποιώντας στερεό ή πράσινο σαπούνι και έπειτα ξεβγάζοντάς τα. Για χρώματα με βάση το λάδι χρησιμοποιήστε τερεβινθέλαιο (καθαριστικό πινέλων) πριν την πλύση. Αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε για να αφαιρέσετε βερνίκι. Ωστόσο, το ακρυλικό χρώμα απαιτεί πιο αυστηρά μέτρα. Ανακατέψτε οινόπνευμα με λίγες σταγόνες διαλύματος αμμωνίας και ταμπονάρετε τον λεκέ πριν από την πλύση.

  • Λευκό κρασί

   Weißwein

   Το λευκό κρασί δεν πρέπει να μένει για καιρό πάνω στα ρούχα σας πριν το αφαιρέσετε. Ξεπλύνετέ το αμέσως με ζεστό νερό. Για να απορροφήσει καλύτερα την υγρασία, απλώστε πολύ αλάτι πάνω στον λεκέ. Αυτή είναι μια διαδικασία που έχει αποδείξει την αξία της ως το σωστό αντίδοτο ενάντια στο κόκκινο κρασί.

  • Λεκές στον γιακά

   Kragenschmutz

   Ο γιακάς είναι το χαρακτηριστικό ενός καλού ντυσίματος. Συνεπώς, το απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι είναι διαθέσιμο σε πρακτικούς σωλήνες για να καθαρίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης αυτοί οι σωλήνες χωράνε και στις αποσκευές σας όταν ταξιδεύετε. Εναλλακτικά, το πράσινο σαπούνι είναι πιο οικονομικό και έχει ίδια αποτελέσματα.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

 • Μ

  • Make-up

   Η ωμή αλήθεια είναι ότι αυτή η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί από τα ρούχα σας σχετικά γρήγορα. Οι λεκέδες από make-up μπορούν να αφαιρεθούν από τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με οινόπνευμα, αν το αντέχει το ύφασμα. Σε βαμβακερό, λινό, βισκόζη και μαλλί βοηθά ένα τρίψιμο με ένα μείγμα από σαπούνι και σουλφάτ ή λοσιόν προσώπου και στη συνέχεια ένα φρεσκάρισμα στο πλυντήριο ρούχων σας. Αφού το make-up περιέχει συχνά λιπαρά συστατικά, θα βοηθούσε ένα σπρέι προεπεξεργασίας ενάντια στους λιπαρούς λεκέδες. 

  • Μαγιονέζα

   Majonnaise

   Η μαγιονέζα μπορεί να αποτελέσει γρήγορα μεγάλο πρόβλημα αν δεν αντιμετωπίσετε σωστά τον λεκέ από αυτήν. Αρχικά ταμπονάρετε τον λεκέ με χλιαρό νερό ή αφαιρέστε την περισσότερη ποσότητα με ένα μαχαίρι. Ύστερα ταμπονάρετε γλυκερίνη στον λεκέ. Αν ο λεκές παραμένει μετά την επόμενη πλύση, χρησιμοποιήστε διαλυτικό αμμωνίας για να τον απομακρύνετε.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Μαρκαδόρος

   Filzstift

   Οι λεκέδες από μαρκαδόρους είναι δύσκολο να αφαιρεθούν (εφόσον πρόκειται για ανεξίτηλους), καθώς οι χρωστικές ουσίες παραμένουν επίμονα στα υφάσματα. Το μυστικό είναι να διαλύσετε τα χρώματα με οινόπνευμα και διαλυτικό ή γλυκερίνη πριν την πλύση, και αν είναι αναγκαίο, επαναλάβετε τις πλύσεις αρκετές φορές.

  • Μαρμελάδα

   Marmelade

   Αν έρθετε αντιμέτωποι με λεκέ από μαρμελάδα, ένα πανί και ζεστό νερό είναι συνήθως αποτελεσματικά. Για τους επίμονους λεκέδες από μαρμελάδα χρησιμοποιήστε σαπούνι ή μια μικρή ποσότητα οινόπνευμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν αντιμετωπίζετε τους λεκέδες από φράουλα και θα σας βοηθήσουν να τον απομακρύνετε.

  • Μελάνι

   Tinte

   Ο χυμός λεμονιού ή ακόμα και τον «Διαβολάκο του Λεκέ» έχουν αποδείξει την αξία τους ενάντια στους λεκέδες από μελάνι. Πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με το ξύδι ή με τη ζεστή σαπουνάδα. Πρώτα παρατηρήστε την επίδρασή τους σε κάποιο διακριτικό σημείο στο ύφασμα.

  • Μέλι

   Honig

   Αν το νέκταρ από τις μέλισσες λερώσει τα ρούχα σας, πρώτα χρησιμοποιήστε ζεστό νερό. Ύστερα αντιμετωπίστε αυτόν τον γλυκό λεκέ με υγρό απορρυπαντικό.

  • Μουστάρδα

   Senf

   Να μια συμβουλή που αφαιρεί πραγματικά την μουστάρδα: Πρώτα αντιμετωπίστε τον λεκέ μουστάρδας με ζεστή σαπουνάδα. Αν είναι ακόμα ορατός, χρησιμοποιήστε νερό και μια ποσότητα διαλύματος αμμωνίας. Αν ούτε και αυτό φανεί αποτελεσματικό, η γλυκερίνη είναι η μόνη λύση. Όμως δεν την χρησιμοποιούμε σε βελούδινα και μεταξωτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο κολόνια ή μια μικρή ποσότητα ήπιου οινοπνεύματος όπως και με τους λεκέδες μαγιονέζας και κάρυ. Οι λεκέδες μουστάρδας μπορούν να αποχρωματιστούν.

  • Μούρα

   Heidelbeeren

   Ο χυμός λεμονιού είναι ένας παλιός και υγιεινός σπιτικός τρόπος καθαρισμού για να ξεφορτωθείτε τους λεκέδες από μούρα.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Μπύρα

   Bier

   Ο λυκίσκος και η βύνη εξαφανίζονται ακόμα και χωρίς τη χρήση καθαριστικού λεκέδων αν ξεβγάλετε αμέσως τον λεκέ μπύρας με ζεστό νερό. Τρίψτε σε ζεστό νερό με αραιωμένο ξύδι πριν την πλύση για να ξεφορτωθείτε τους ξηρούς λεκέδες. Για τους παλιούς λεκέδες, πρώτα μουλιάστε τα υφάσματα σε μικρή ποσότητα γλυκερίνης. Οι λεκέδες από μπύρα συχνά εξαφανίζονται εντελώς μετά την πρώτη πλύση. Όπως ξεφορτώνεστε τον πονοκέφαλο μετά από ένα ξενύχτι πίνοντας νερό, έτσι εξαφανίζεται και ο λεκές από μπύρα.

 • O

  • Οδοντόκρεμα

   Zahnpasta

   Αφαιρέστε την οδοντόκρεμα από τα ρούχα σας με τον ίδιο τρόπο όπως την αφαιρείτε και από τα δόντια σας. Απλά ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό. Έπειτα πλύνετε με όσο πιο καυτό νερό γίνεται.

  • Οινοπνευματώδη ποτά

   Likör

   Ένας μικρός λεκές από οινοπνευματώδη ποτά δεν είναι κάτι τραγικό αν τον αντιμετωπίσετε με υγρό υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα, πχ με καθαρό ή αραιωμένο οινόπνευμα. Έπειτα, σας προτείνουμε να πλύνετε το ρούχο με ζεστή σαπουνάδα και να το ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Το χλιαρό νερό είναι κατάλληλο για τους λεκέδες σε μάλλινα και μεταξωτά.

  • Ούρα

   Όπως για όλους τους λεκέδες ισχύουν κι εδώ τα ακόλουθα: αρχικά απορροφήστε από το ύφασμα όσο περισσότερο υγρό είναι δυνατό, χωρίς να μεγαλώσετε τον λεκέ τρίβοντάς τον. Επιπλέον σας βοηθά ένα στρώμα αλατιού ή λίγος χυμός λεμονιού. Στη συνέχεια ταμπονάρετε με μια πετσέτα κουζίνας και ξεπλένετε το ρούχο με καθαρό, κρύο νερό και όλα τα υπόλοιπα τα αφήνετε στο πλυντήριο ρούχων σας. Συνιστάται η χρήση ενός απορρυπαντικού με λευκαντικές ουσίες, αν το επιτρέπει το υλικό και το χρώμα του υφάσματος.

 • Π

  • Παγωτό

   Eiscreme

   Αν η παγωμένη αυτή λιχουδιά καταλήξει στα ρούχα σας αντί στο στόμα σας, μπορεί να γίνει ο ανεπιθύμητος λεκές του καλοκαιριού. Αρχικά εφαρμόστε στον λεκέ ένα μείγμα από αποστάγματα και διάλυμα αμμωνίας. Αφαιρέστε τον υπόλοιπο με χλιαρό καθαρό νερό.

  • Πικρά λικέρ

   Magenbitter

   Προτού γευτείτε το πικρό λικέρ, ξεφορτωθείτε τα ίχνη του με τον ίδιο τρόπο όπως αντιμετωπίζετε και τους λεκέδες από οινοπνευματώδη ποτά, δηλ. πρώτα με οινόπνευμα και στη συνέχεια με ζεστή σαπουνάδα.

  • Πίσσα

   Teer

   Πρώτα βάλτε βούτυρο πάνω στη μαύρη, παχύρρευστη μάζα μέχρι να εξαφανιστεί. Όπως και με το ρετσίνι, ο λεκές είναι κολλώδης και για να αφαιρεθούν προσεκτικά τα πρώτα δύσκολα ίχνη του πρέπει να έχει δράσει το βούτυρο. Ύστερα πάρτε λίγο οινόπνευμα ή σπρέι αφαίρεσης λεκέδων με βενζίνη και αντιμετωπίστε με αυτόν τον τρόπο τον λεκέ. Απλώστε μια πετσέτα από κάτω, ώστε το υπόλοιπο να απορροφηθεί. Μια ακόμα «καυτή συμβουλή» είναι να χρησιμοποιήσετε το σίδερο. Τοποθετήστε το σημείο με τον λεκέ ανάμεσα σε πολύ απορροφητικές πετσέτες πριν το σιδερώσετε.

 • P

  • Ρετσίνι

   Harz

   Πρώτα τοποθετήστε πάγο στην προβληματική περιοχή. Έτσι θα μπορέσετε να απομακρύνετε τον λεκέ πιο εύκολα και μετά χρησιμοποιήστε οινόπνευμα για να τον εξαφανίσετε. Εναλλακτικά, το αλκοόλ, το σαπούνι με αλκοόλη, το τερεβινθέλαιο ή η αιθυλική αλκοόλη μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τον λεκέ. Απορροφήστε το μείγμα χρησιμοποιώντας απορροφητικό χαρτί. Μαλακώστε πρώτα τους παλιούς λεκέδες από ρετσίνι χρησιμοποιώντας βούτυρο. Έπειτα αφαιρέστε όσο ρετσίνι μπορείτε προσεκτικά με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια ξεπλύνετε το υπόλοιπο με υγρό σαπούνι.

 • Σ

  • Σημάδια καψίματος

   Brandflecken

   Αν βρεθήκατε ανάμεσα σε πολλές σπίθες, «σβήστε» τον λεκέ με ένα ελαφρύ, ζεστό διάλυμα ξυδιού περιεκτικότητας περίπου 10%. Μπορείτε να λευκάνετε μερικά ρούχα με υπεροξείδιο του υδρογόνου (σιγουρευτείτε ότι το έχετε ελέγξει προηγουμένως) ή με χλωρίνη.

  • Σκουριά

   Rost

   Οι λεκέδες από καφέ σκουριά συχνά απαιτούν χρονοβόρα αντιμετώπιση. Μπορείτε να καταπολεμήσετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού στα ανοιχτόχρωμα, στα λιγότερο ευαίσθητα υφάσματα και στα μάλλινα. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά τα υφάσματα. Για σκούρα, ευαίσθητα υφάσματα, χρησιμοποιήστε πρώτα σαπούνι με αλκοόλη προτού χρησιμοποιήσετε τον χυμό λεμονιού. Στο τέλος, ταμπονάρετε λίγο καθαρό οινόπνευμα πάνω στο σημείο. Μια πιο απλή εναλλακτική λύση είναι να αγοράσετε ένα προϊόν αφαίρεσης της σκουριάς από ειδικό μαγαζί. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε την σκουριά αμέσως, επειδή μπορεί να καταστρέψει τα υφάσματα και τις ίνες αν την αφήσετε παραπάνω από όσο πρέπει.

  • Σοκολάτα

   Schokolade

   Όταν ο γλυκός πειρασμός μετατρέπεται σε δύσκολο πρόβλημα, πρώτα αφαιρέστε προσεχτικά τον λεκέ σοκολάτας με ένα μαχαίρι. Ανακατέψτε οινόπνευμα ή γλυκερίνη με κρόκο αυγού και αφήστε το μείγμα να δράσει πάνω στον καφετί λεκέ. Πρώτα πλύνετε το ύφασμα σε κρύο νερό και έπειτα σε ζεστή σαπουνάδα.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Σπανάκι

   Spinat

   Οι φρέσκες πατάτες ταιριάζουν με το σπανάκι. Πιο συγκεκριμένα: Τρίψτε μια ωμή πατάτα πάνω στον λεκέ από σπανάκι, και μετά πλύνετε σε σαπουνάδα.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Στυλό διαρκείας

   Kugelschreiber

   Κάντε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Γι' αυτό το πρόβλημα χρειάζεστε χρόνο και ένα μείγμα από ξύδι και οινόπνευμα. Σε λευκά υφάσματα προσθέστε χυμό λεμονιού. Ως εναλλακτική λύση βοηθά επίσης και το σπρέι μαλλιών: ψεκάστε αρκετή ποσότητα και τρίψτε με ένα καθαρό στεγνό πανί. Για τα μάλλινα χρησιμοποιήστε καλύτερα κολώνια ή αλκοολούχο διάλυμα με σαπούνι. Όταν στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο σας όπως συνήθως, θα πρέπει ο λεκές να έχει φύγει. Σε καταστήματα καλλυντικών και φαρμάκων θα βρείτε επίσης ειδικά σκευάσματα που αφαιρούν τους λεκέδες από στυλό διαρκείας. 

 • T

  • Τσάι

   Tee

   Αν το νερό του τσαγιού είναι ακόμα ζεστό, χρησιμοποιήστε το όσο πιο γρήγορα γίνεται ως μία αρχική αντιμετώπιση για τον λεκέ από τσάι. Το πράσινο σαπούνι και το νερό μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση ή προσθέστε καθαριστικό λεκέδων στο πλυντήριο. Προσοχή: Ελέγξτε τα χρωματιστά υφάσματα για την αντοχή τους! Από την άλλη, για επίμονους λεκέδες σας προτείνουμε ένα μείγμα γλυκερίνης και κρόκου αυγού, το οποίο πρέπει να ξεπλύνετε μετά από μια ώρα περίπου.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Τσίχλα

   Kaugummi

   Πρώτα επαναφέρετε την τσίχλα στην αρχική της κατάσταση. Σκληρύνετε την βάζοντάς την στον καταψύκτη ή χρησιμοποιώντας παγάκια. Έπειτα, ο λεκές μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με το ξύσιμο ή με μία βούρτσα. Επιπλέον, μπορείτε να ενισχύσετε το καθάρισμα με λίγο οινόπνευμα.

 • Φ

  • Φρούτα

   Obst

   Πρώτα απλώστε ένα καθαριστικό λεκέδων στο σημείο πριν την πλύση. Αν ακόμα μπορείτε να διακρίνετε τις βιταμίνες πάνω στα ρούχα σας, ταμπονάρετε το σημείο με οξικό ή κιτρικό οξύ. Μερικοί λεκέδες από φρούτα, όπως για παράδειγμα, οι λεκέδες από ροδάκινα, γίνονται ορατοί μόνο μετά το πλύσιμο και αφαιρούνται αρκετά δύσκολα. Παλιοί λεκέδες από φρούτα συχνά μπορούν να εξαφανιστούν αφού τους μουλιάσετε σε βουτυρόγαλα και σε ελάχιστη ποσότητα από χυμό λεμονιού για μερικές ώρες. Το διάλυμα αμμωνίας και το σαπούνι με αλκοόλη είναι αποτελεσματικά και σε ευαίσθητα υφάσματα. Οι λεκέδες από φρούτα μπορούν να αποχρωματιστούν. Χρησιμοποιήστε υγρό λευκαντικό για χρωματιστά υφάσματα που δεν αλλοιώνει το χρώμα τους (κατάλληλο επίσης και για μάλλινα και μεταξωτά). Για λευκά υφάσματα, προσθέστε λίγο καθαριστικό λεκέδων στο απορρυπαντικό.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

 • Χ

  • Χυμός φραγκοστάφυλου

   Johannisbeersaft

   Ο χυμός από κόκκινο ή μαύρο φραγκοστάφυλο συνήθως φεύγει μετά την πρώτη πλύση, καθώς το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους χυμούς φρούτων. Μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα καθαριστικού λεκέδων στο απορρυπαντικό για τους επίμονους λεκέδες. Εναλλακτικά, μπορείτε να καθαρίσετε τα ρούχα σας με χυμό από λεμόνι, ξύδι ή αλάτι πριν από την πλύση.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Χυμός φρούτων

   Fruchtsaft

   Αν οι βιταμίνες σας κατέληξαν πάνω στα ρούχα σας, πρώτα ρίξτε λίγο μεταλλικό νερό στον λεκέ και στη συνέχεια πλύνετε τα ρούχα κανονικά στο πλυντήριο. Η χρήση μικρής ποσότητας λευκαντικού κατευθείαν πάνω στον λεκέ είναι μια επιπλέον βοήθεια ενάντια στους επίμονους λεκέδες.
   Συμβουλή: Τα πλυντήρια της Miele με την λειτουργία για «Λεκέδες» εντοπίζουν αυτόν τον λεκέ και τον αντιμετωπίζουν!

  • Χώμα

   Αυτά που πραγματικά δημιουργούν τους λεκέδες είναι τα λεπτά οξείδια του σιδήρου που εμπεριέχονται στο χώμα, και τα οποία κατακάθονται στις ίνες των ρούχων. Αυτές οι χρωστικές ουσίες που δεν διαλύονται στο νερό μπορούν να αφαιρεθούν μόνο μηχανικά. Γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει πρώτα να βουρτσίσετε προσεκτικά τα μεγάλα υπολείμματα βρωμιάς, να τα απορροφήσετε με ηλεκτρική σκούπα ή να τα ξεπλύνετε από αριστερά με μια δυνατή ακτίνα νερού. Συνιστάται μια μηχανική φάση μουλιάσματος. Εδώ τα ρούχα κινούνται συνέχεια και οι φουσκωμένες ίνες διώχνουν τα λεπτά μόρια βρωμιάς ευκολότερα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφαιρείτε λεκέδες από χώμα το συντομότερο δυνατό, γιατί μπορούν, όπως και η σκουριά, να καταστρέψουν χρώματα και ίνες, αν παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.