Υφάσματα και πώς να τα φροντίζετε

Alpaka

Αλπακά

Το λάμα vicuña που ζει στη Νότια Αμερική δίνει αυτό το μεταξένιο και λαμπερό μαλλί γι' αυτό το εκπληκτικό υλικό. Ένα ζώο μπορεί να παράγει αρκετό μαλλί για ένα πουλόβερ κάθε χρόνο. Παρόλο που η προβιά του αλπακά είναι πολύ λεπτή και ελαφριά, είναι πολύ ανθεκτική και εύπλαστη. Οι ίνες της γούνας του αλπακά είναι κοίλες στο εσωτερικό. Αυτό τις καθιστά εξαιρετικά καλές στον έλεγχο της θερμότητας.

Erfahren Sie mehr...
Baumwolle

Βαμβάκι

Το βαμβάκι είναι από τις πιο διάσημες φυσικές ίνες γιατί κλώθεται εύκολα και φοριέται για πολύ καιρό. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη αυτού του χαμόγκλαδου φυτού. Η μεγαλύτερη παραγωγή σημειώνεται στην Κίνα (23%) και τις ΗΠΑ (20%).

Erfahren Sie mehr...
Daunen

Πούπουλο

Το πούπουλο έχει μεγάλο όγκο, αποθηκεύει θερμότητα και παρέχει μόνωση. Γι' αυτό χρησιμοποιείται ως επένδυση σε παπλώματα και ρούχα. Παρόλο που τα άσπρα πούπουλα είναι τα πιο ακριβά, δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα μεταξύ των άσπρων και των γκρι ή των πούπουλων από διάφορα χρώματα.

Erfahren Sie mehr...
Frottier

Ύφασμα πετσέτας

Το ύφασμα της πετσέτας είναι ένα πλεκτό ύφασμα που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτό το ύφασμα έχουν μεγάλη απορροφητικότητα λόγω των ακανόνιστων θηλιών.

Erfahren Sie mehr...
Jeans

Ντενίμ

Αρχικά χρησιμοποιείτο για τα παντελόνια των εργατών αλλά τώρα είναι διαθέσιμο σε φούστες, τσάντες, μπλουζάκια, μπουφάν και πολλά άλλα είδη ρουχισμού. Το βασικό στοιχείο για την παραγωγή του τζιν είναι το βαμβάκι. Ο διαγώνιος συνδυασμός νημάτων διαφορετικών χρωμάτων (συνήθως άσπρων και μπλε) δημιουργεί το συγκεκριμένο σχέδιο των τζιν, όπου η μια πλευρά του υφάσματος έχει μια μπλε απόχρωση και η άλλη είναι άσπρη.

Erfahren Sie mehr...
Kaschmir

Κασμίρι

Το κασμίρι είναι ένα είδος μαλλιού εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Οι φυσικές ίνες συλλέγονται κάθε χρόνο από το τρίχωμα των κατσικών του Κασμίρ. Η παγκόσμια παραγωγή είναι περίπου 5.000 τόνοι/έτος. Το κασμίρι είναι ένα πολύ ακριβό και ευαίσθητο ύφασμα. Γι' αυτό απαιτεί ειδική φροντίδα κατά την πλύση.

Erfahren Sie mehr...
Leder

Δέρμα

Επειδή το γνήσιο δέρμα προέρχεται από τα ζώα απαιτεί ειδική φροντίδα. Κάθε είδος δέρματος χρειάζεται διαφορετική φροντίδα. Γι' αυτόν τον λόγο συνιστούμε να δοκιμάζετε προϊόντα σε κάποιο μη εμφανές σημείο. Σε γενικές γραμμές, το παρακάτω ισχύει για όλα τα δερμάτινα είδη ρουχισμού: Μη χρησιμοποιείτε διαλυτικά ή ασετόν.

Erfahren Sie mehr...
Leinen

Λινό

Αυτή η φυσική ίνα προέρχεται από τους βλαστούς του φυτού λινάρι. Το λινό χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη του αντοχή και διάρκεια. Επίσης, είναι ανθεκτικό στη βρωμιά και τις οσμές. Κάνει εύκολα γραμμές γιατί δεν τεντώνεται πολύ.

Erfahren Sie mehr...
Mischgewebe

Συνδυασμός υφασμάτων

Ένα καλό ύφασμα μερικές φορές είναι σαν ένα καλό άρωμα: ο συνδυασμός κάνει τη διαφορά. Το βαμβακερό ύφασμα γίνεται πιο κομψό με την προσθήκη ραιγιόν. Το κασμίρι γίνεται οικονομικά πιο προσιτό με την προσθήκη βαμβακερού υφάσματος. Οι κλασικοί συνδυασμοί υφασμάτων περιέχουν μείγμα από βαμβάκι και συνθετικές ίνες.

Erfahren Sie mehr...
Popeline

Η ποπλίνα


Η ποπλίνα είναι το εμπορικό όνομα για ένα ενισχυμένο, πλεκτό ύφασμα. Η ποπλίνα είναι απλώς ένα εμπορικό όνομα και δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος υφάσματος. Η ποπλίνα μπορεί να παραχθεί από βαμβάκι, μετάξι, μαλλί, ραιγιόν, πολυεστέρα ή ένα μείγμα ινών.

Erfahren Sie mehr...
Seide

Μετάξι

Το μετάξι είναι μια φυσική ίνα που συλλέγεται από τα κουκούλια μεταξοσκωλήκων. Σκληρά εργαζόμενοι μεταξοσκώληκες υφαίνουν τα νήματα που φτάνουν έως και τα τέσσερα χιλιόμετρα σε μήκος. Χάρη στην απίστευτη μαλακή υφή και εμφάνιση, το μετάξι δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Erfahren Sie mehr...
Syntetische Fasern

Συνθετικές ίνες(νάιλον/πολυεστέρας/πολυαμίδιο/πολυακρυλικό)
Αυτές οι συνθετικές ίνες είναι πολύ ελαστικές και ανθεκτικές στο σκίσιμο και στην τριβή. Δεν συρρικνώνονται και στεγνώνουν γρήγορα καθώς απορροφούν ελάχιστη υγρασία. Οι συνθετικές ίνες βοηθούν επίσης στη διατήρηση του σχήματος καθώς δεν σχηματίζουν γραμμές.

Erfahren Sie mehr...
Wolle

Μαλλί

Οι ίνες μαλλιού αποτελούνται από πολλά στρώματα. Συγκρατούν τη θερμότητα γι' αυτό και συχνά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή θερμών πουλόβερ ή ζεστών αξεσουάρ για το χειμώνα όπως τα κασκόλ. Τα είδη μαλλιού περιλαμβάνουν το κασμίρι, το ανγκορά, το μερινό, το τρίχωμα προβάτων και μοχέρ, μεταξύ άλλων. Το μαλλί από τρίχωμα προβάτου είναι μάλλον το πιο δημοφιλές.

Erfahren Sie mehr...